Gittan Gröndahl. Foto: SVA/Mikael Probst

Dödlig nervsjukdom slår mot nordiska hästar

Åtta gårdar i Mellansverige drabbades under våren av nervsjukdomen polyneuropati. Flera av de drabbade hästarna fick avlivas. Nu har forskare gjort ett genombrott i forskningen kring den fruktade sjukdomen.

Nervsjukdomen polyneuropati kan drabba alla raser och anses inte vara smittsam. Hästar som drabbats får symtom i form av muskelsvaghet och överkotning. Överkotning innebär att tån inte sträcks ut normalt vid isättning av hoven. Vissa hästar klarar sig efter en tids konvalescens medan andra blivit så dåliga att de har fått avlivas.

Forskarna och veterinärerna Siv Hanche Olsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) och Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) under ledning av Karin Hultin Jäderlund (NMBU) har gjort stora framsteg när det gäller sjukdomen som uteslutande tycks drabba nordiska hästar. Nu får de priset Årets Hästforskningsprojekt 2018 av Stiftelsen Hästforskning.

– Detta är världsledande nordisk forskning på en ovanlig, men allvarlig sjukdom hos häst som vi tycker bör uppmärksammas med detta pris, säger Peter Kallings, forskningschef vid Stiftelsen Hästforskning i ett pressmeddelande.

”Fruktansvärd sjukdom”

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär vid SVA, är hedrad.

– Vi har samarbetat internationellt i över tio år kring den här fruktansvärda sjukdomen, som enbart ses hos nordiska hästar. Vi har funnit förändringar i nervskidorna som inte beskrivits i någon annan sjukdom hos vare sig djur eller människor, och nu planerar vi att studera dessa vidare i cellodlingar, säger hon i pressmeddelandet.

Sjukdomen är ovanlig – men förekommer.

– Under våren 2018 har hästar med polyneuropati rapporterats från åtta gårdar i Mellansverige. De svårast sjuka har avlivats, och de som överlevt hittills har nu varit konvalescenter i över ett halvår, men ser ut att vara på bättringsvägen, säger Gittan Gröndahl.

Smittoväg okänd

Det är ännu inte klarlagt hur hästarna får sjukdomen. Den anses inte vara smittsam och den enda gemensamma faktorn mellan de drabbade hästarna är att de ätit hösilage, uppger SVA. Det är dock inte klarlagt vad det har för betydelse – om någon – då det tycks vara enstaka individer som drabbas även om fler delar foder.

För framstegen belönas forskarna med ett resestipendium på 25 000 kronor samt diplom.

Läs mer: Detta är polyneuropati (SVA)

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.