Bollerups Naturbruksgymnasium

Dödsolyckan på hästgymnasiet: ”Det är en oerhörd tragedi som har drabbat alla elever och alla oss som arbetar här”

– Det är en oerhörd tragedi som har drabbat alla elever och alla oss som arbetar här, säger rektor Lena Tjellander.

En 17-årig flicka omkom på söndagskvällen i en olycka med en häst på Bollerup Naturbruksgymnasium.

På Bollerup Naturbruksgymnasium i Tomelilla, Skåne, omkom på söndagskvällen en 17-årig flicka i en olycka med en häst, skriver Ystads Allehanda.
– Det är en fruktansvärd olycka, säger skolans vd Simon Blixt till tidningen.
– Vi har en präst på plats och behöver en tid för att samla oss. Det är något väldigt hemskt, det som har skett och vi har börjat med sorgearbetet. Våra tankar just nu går till flickans anhöriga, säger Simon Blixt.

Sveriges Radio P1 och P4 Kristianstad berättar att eleven blev påsprungen av en häst. Detta hände i samband med att hon hanterade sin egen häst. Det framgår inte om det var hennes egen häst som orsakade olyckan. Ett par andra elever var snabbt på plats, men flickan avled.

– Det var på skolans område. Det var inte skoltid. Det var inte skolans hästar. Men det är ju ändå här på Bollerup och det är ju vi. Så det känns, säger skolans rektor Lena Tjellander till radion.

– Vi vet en del, men jag kan inte gå in i detalj. Men jag kan nämna att två kamrater var på plats direkt och hjälpte till med allt vad de kunde. Men det var inte så mycket man kunde göra. De var oerhört rådiga i en jättesvår situation.

Igårkväll öppnade man matsalen på skolan. Många elever bor i internat på skolan. Lena Tjellander berättar att man hade öppet hela natten och pratade med eleverna.
– Det är en oerhörd tragedi som har drabbat alla elever och alla oss som arbetar här. En del känner sig förtvivlade och det kanske väcker annat som har hänt dem i deras liv. En känsla av overklighet. En kompis som man har stått nära, man står ju varandra ännu närmare på en internatskola än på en vanlig skola, säger hon. Här lever man tillsammans 24 timmar om dygnet.

– Det första som händer är att vi samlar all personal. De vet vad som hänt för vi har skickat sms. Men vi kommer att berätta lite mer ingående. Klockan tio kommer vi att samla alla elever i idrottshallen.
Som rektor ser Lena Tjellander att hon måste gå in i ett slags ”praktiskt läge”.
– Det måste man göra, det är det vi ska göra. Även om man går lite sönder inombords så är det vi som ska hålla… Vi som ska vara de som stöttar eleverna.
Reportern frågar om man kan förbereda sig på en sådan här situation.
– Till viss del, kring allt det praktiska. Vi har krisplaner för hur vi ska göra i en akut situation. Men känslomässigt går det inte att förbereda sig.
Rektor Lena Tjellander är uppenbart skakad när hon talar med radions reporter. Han frågar vad de kommer att säga till eleverna och hon har svårt att svara.
– Vi säger att man ska ta hand om varandra, stötta varandra… Inte ta… Inte ta något för givet…
– Hålla om varandra. Det är många som behöver en kram.

En präst finns på plats på skolan för att stötta chockade och sörjande elever.

Polisen kommer att utreda fallet men misstänker inget brott.

Olyckan inträffade utanför skoltid.

Intervju med rektor Lena Tjellander i P4 Kristianstad:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.