Hela djurkliniken i Bjerke isoleras.  Foto: Fredrik Jonsving

Ännu en häst död hos Skånsta Ryttare

Allt fler hästar fortsätter att insjukna i den neurologiska formen av virusabort (EHV-1). Nu berättar Skånsta ryttares företrädare Ann Borglund att ännu en häst dött. Det blir ridklubbens fjärde dödsfall i EHV-1.

Under natten till onsdag kom samtalet om att ännu en häst blivit för svag och fått avlivas. Enligt ett inlägg från Ann Borglund på Skånsta Ryttare kunde hästen inte resa sig och det fanns därmed inget att göra.

För Hippson berättar Ann Borglund att rädslan är stor för vad som händer när nu ytterligare ett stall har hästar som behöver vård.

– Vad händer när deras hästar blir sjuka, och våra hästar också behöver vård? Hur ska endast en hängmatta räcka?, säger hon till tidningen och påtalar att de hästar som överlevt haft tillgång till hängmattan.

De som avlidit har inte haft det, menar man.

En enda hängmatta är vad som finns på Ultunas isoleringsavdelning. Hängmattan hjälper hästar som inte kan stå för egen maskin och har varit ett välanvänt hjälpmedel under virusabortutbrottet. Med så många hästar sjuka är det kö till användningen. Något som oroar Skånsta Ryttare som lämnat totalt 13 neurologiskt sjuka hästar på kliniken.

Avlidit

Så här har Skånsta Ryttares ridskolechef Ann Borglund tidigare skrivit på Facebook.

– Idag när vi körde upp ännu en av våra hästar med kraftiga rörelsestörningar till Ultuna var ”vår” isoleringsbox nr 7 med hängmatta upptagen! Obs! Finns endast en hängmatta på hela isoleringen! Visst jag vet att mattan inte alltid räddar liv men våra tre hästar som avlidit har INTE haft tillgång till mattan och tre andra som fått hjälp av mattan har överlevt! Det säger allt!

Ridenews har utan framgång försökt nå Ultuna för en kommentar gällande om fler hängmattor hade kunnat rädda hästarna. Djursjukhuset bekräftar att det finns en hängmatta inne på isoleringsavdelningen. Fler finns dock på kliniken, men alltså inte i isoleringen.

Ännu en anläggning

Rädslan för att isoleringen ska bli full är också påtaglig. Inte minst nu när ännu en stor anläggning drabbats av det livsfarliga viruset. 

Av de 13 svårt sjuka hästarna som lämnats in på Ultuna från Skånsta Ryttare har alltså fyra stycken dött. De andra har återhämtat sig i mellan fyra och nio dagar.

Här är Skånstas företrädares inlägg på Facebook.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.