Dokumentären Hästgården fälls – ridläraren var möjlig att identifiera

Dokumentären Hästgården som handlar om ridläraren som anklagats för sexuella övergrepp på sina elever under många, många år har fällts i Granskningsnämnden.

Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården vann Stora journalistpriset 2018, men fälls nu i Granskningsnämnden. Dokumentären berättar om ridläraren som under många, många år utnyttjade sina elever sexuellt.

Dokumentären som sändes under våren 2018 och fortfarande går att lyssna på i SR Play handlade om en ridlärare som utsatte sina elever för sexuella övergrepp
Den anmäldes senare till Granskningsnämnden av ridläraren själv.

Granskningsnämnden anser att den nu avlidna ridläraren var möjlig att identifiera, både på grund av att vissa av de intervjuade medverkade med sina egna namn, men också för att ridläraren antas vara känd för en viss krets av personer och väljer därför att fälla programmet.

Olika inslag från dokumentären som sänts i andra program i radion, bland annat Ekot, P1 Morgon och Klartext fälls för att de stred mot kravet på opartiskhet.
Där anses man inte ha varit tydlig med att ridläraren bestred anklagelserna.

Även den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson fälls och samtidigt har också Cissi Wallin dömts för förtal av Fredrik Virtanen som hon anklagat för att ha våldtagit henne.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.