Dyraste hästgården – 175 miljoner och 80 boxplatser

Dyrast på bostadsmarknaden just nu är en gård på 424 hektar, med ett bostadshus på 680 kvadratmeter och 80 boxplatser. 175 miljoner ligger prislappen på.

80 boxplatser och ett stort ridhus finns, bland annat, på Skönabäck. Foto Skånegårdar.

Gården Skönabäck, vid Borgasjön i Skåne är till salu för 175 miljoner kronor. Den slottsliknande huvudbyggnaden i nyklassicistisk stil, byggd 1815, är på 680 kvadratmeter  och 424 hektar mark hör till gården.

1993 köptes gården av fastighetsmogulen Sten Mörtstedt, som investerade i den högklassiga stallanläggningen som idag finns på gården och moderniserade jordbruket. Tillsammans med sin fru bodde han på gården när han var i Sverige – sin fasta bostad hade han i Storbritannien. Efter att Sten Mörtstedt gick bort 2020 har nu arvingarna valt att sälja.

– Vi har haft 15-talet visningar och det finns ett flertal intressenter, säger Ann Knutsson, vd på mäklarföretaget Skånegårdar till tidningen Expressen.

Både lantbrukare i trakten som är intresserade av åkermarken och utländska spekulanter har hört av sig. Skurups kommunalråd Lena Axelsson har också bekräftat att ett stort hotellföretag finns bland spekulanterna.

Stallanläggningen som hör till gården består av bland annat inackorderingsverksamhet där 70 av de 80 boxarna finns till uthyrning, samt en välutrustad rehabanläggning för hästar. Både hopphästar och travhästar finns på gården. Bland annat håller Ann-Sofie Oscarsson och Andrea Persson träningar på Skönabäck.
Förutom ett stort isolerat ridhus finns stora, välskötta utebanor och en rakbana för snabbjobb och en djupsandbana för styrketräning av travhästarna. Man har dessutom egna rid-/körslingor på flera kilometer.

Gården säljs som ett bolag där verksamheten ingår.

Länk till annonsen hos Skånegårdar > > >

Länk till Skönabäcks hemsida > > >

Frågor som väcks när man ser bildern: Är staketen alldeles nya? Hur håller de dem annars så vita? Eller har mäklaren photoshoppat? Foto Skånegårdar.
Den slottsliknande huvudbyggnaden är op 680 kvadratmeter. Foto Skånegårdar.

Mäklarens beskrivning

Vackert beläget gods med hästsportanläggning av hög klass och rationella lantbruksbyggnader för driften av den utarrenderade åkermarken. Slott i nyklassicistisk stil från 1815 med poolområde och sjö. Blandad löv och barrskog som i kombination med det böljande landskapet erbjuder mycket god jakt. Sammanlagd areal om 424 ha fördelat på ca 63 ha skog, ca 312 ha åker samt Borgasjön och mindre dammar. Mycket god jakt på klöv och småvilt. Skönabäck bildades 1811 efter att dess ägor tidigare tillhört Brodda. Lantrådet Sjöcrona uppförde slottet 1815 vid en Ravin där Borgasjön anlades. Sten Mörtstedt tog över ägandet genom sitt bolag Skönabäck Förvaltnings AB 1993 då slottet förvärvades respektive 2002 då marken och ekonomibyggnaderna köptes till. Vackert beläget mellan Veberöd och Skurup. Fastigheten säljs genom bolagsförsäljning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.