Efter alla dödsfallen – kapplöpningsbanan förbjuder spö och läkemedel

Klassiska kapplöpningsbanan Santa Anita förbjuder spö och läkemedel efter att 22 hästar dött hittills i år på banan.

Efter att ha sett det 22:a dödsfallet på banan nu i torsdags har kapplöpningsbanan Santa Anita i Kalifornien infört ytterligare restriktioner och förbjuder spö och läkemedel. Treåringen Princess Lili B bröt båda frambenen på banan vid en träning.

Enligt tidningen New York Times har man bannlyst användningen av spön och läkemedel – enligt andra källor gäller det endast vissa typer av spön och läkemedel.

– Det som hänt på Santa Anita de senaste veckorna är mer än hjärtslitande, säger Stronach Group, företaget som äger kapplöpningsbanan, i ett uttalande.

Banan har redan stängts två gånger i år för att utreda dödsfallen och förblir stängd för tävlan.

På torsdagen presenterades ett nytt lagförslag i den amerikanska kongressen, the Horseracing Integrity Act of 2019. Enligt förslaget ska en privat, oberoende enhet, the Horseracing Anti-Doping & Medication Control Authority, ansvara för att arbeta mot doping och för kontroll av läkemedelsanvändning inom kapplöpningen.

Inom sporten har man motsatt sig sådana förändringar i decennier, men nu har man fått enorm uppmärksamhet efter dödsfallen på Santa Anita och det råder stor press från djurrättsorganisationer.

I en artikelserie som publicerades 2012 visade tidningen New York Times att 24 hästar dog varje vecka på kapplöpningsbanor runtom i USA, många av dem på grund av övermedicinering.

Ett läkemedel som nu bannlyses på Santa Anita är Lasix, ett preparat som används för att stoppa blödning i lungorna, men som också är prestationshöjande. Man har också sänkt gränserna för användning av lagliga antiinflammatoriska medel, ledinjektioner, stötvågsterapi och anabola steroider.

Genom att bannlysa spön (eller i alla fall vissa typer av spön) hoppas man ändra allmänhetens bild av att hästarna piskas för att springa fortare.

 

Endast 4 av 18 hästar tog sig i mål – en dog

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.