olycka skylt trafik

Efter den svåra olyckan – trafikproblemen måste lösas

Nu kräver alltfler ryttare att det görs något åt den allt hårdare attityden från bilister i trafiken.

Torsdag förra veckan blev en ryttare och en häst blev påkörda bakifrån av en bil på gamla E6:an i Tanums kommun. Hästen fick så allvarliga skador att den fick avlivas på plats och ryttaren fick allvarliga skador efter att ha fallit av hästen.

Nu kräver alltfler att man vidtar åtgärder mot den allt svårare trafiksituationen för hästar och ryttare. Många upplever att attityden från bilister har blivit hårdare och mer vårdslös.

I Göteborgs-Posten intervjuas Viktoria Mentzer, som driver ridskola nära olycksplatsen. Hon upplever att bilisterna blivit alltmer vårdslösa mot hästar och ryttare.

– När man kommer som ryttare försöker man få ögonkontakt med föraren, säger hon till tidningen. Men bilförarna bara fläskar på. Man ber dem sakta ner men då får man skäll och de tycker inte att man har på vägarna att göra. Jag tycker att den attityden har ökat. Det är inte alla, men en del, säger hon.

För att ta sig till den intilliggande skogen där man brukar rida tvingas hennes elever på ridskolan, ofta bara nio till 15 år gamla, rida på en 70-väg. Viktoria upplever att bilarna ibland till och med ökar farten när de passerar ekipagen.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg tar Viktoria upp trafikfrågan och det har väckt stort engagemang bland andra hästmänniskor.

I höst kommer Svenska Ridsportförbundet att distribuera häftet Hästar i trafiken – till dig som är bilist till bland annat trafikskolor.

Länk till Ridsportförbundets informationsmaterial > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.