Davina McVey Gillian. Foto: Tv3

Efter hundattacken: Hästen Hope har opererats

Efter hundattacken för några veckor sedan när två män bussade sina hundar på hästen Hope och hennes 15-åriga ryttare har Hope kämpat med att läka bitskadorna. Nu har hon gått igenom en hudtransplantation för att rädda bakbenen.

Förra veckan fick hästen Hope, som attackerats av två hundar nära Hufvudsta ridskola, där hon bor, komma hem. Hon kördes direkt efter attacken till Mälarkliniken, där hon fick vara kvar i över två veckor med allvarliga bitskador som läkte dåligt. Lyckligtvis var inga senor skadade, men hon behövde en ny operation.

– Vi hämtade hem henne förrförra tisdagen, berättar Davina McVey Gillion, VD på Hufvudsta ridskola.  Hon var hemma i några dagar, men eftersom man behövde göra en hudtransplantation så körde vi tillbaka henne förra söndagen.
Det blev dock genast ett bakslag.
– Det hade dock inte läkt tillräckligt bra för att man skulle kunna genomföra transplantationen, så hon fick stå kvar där tills i måndags.

Bara ett par dagar innan händelsen med hundarna  hade ridklubben fått veta att den enda ridstigen man har tillgång till i det annars tättbebyggda området skulle blockeras av ett nytt utegym. Sedan tidigare finns också en hundrastgård intill ridstigen, som har varit ett orosmoment för hästar och ryttare.

Kanske bidrog nu den stora mediala uppmärksamheten kring ridklubben och hundattacken till att det blev en snabb lösning och Solna Stad lovade att anlägga en ny ridstig för klubben.

Både elever och personal på ridskolan är förstås påverkade av den dramatiska händelsen.

– Initialt tror jag att det har förändrat vårt sätt att rida ut, säger Davina McVey Gillion. Det har påverkat alla. Man tänker till. Men jag hoppas att det i förlängningen inte begränsar oss. Speciellt om vi nu får en ny ridstig och slipper rida förbi hundgården.

– Det kommer nog inte att vara någon som vill ta en skrittur med hästen helt ensam.
– I början pratades det mycket om det här på ridskolan. Många kom och frågade hur Hope mår. Nu har det lugnat sig lite.

Hundattacken blev också ett inslag i Efterlyst och förhoppningen var att det skulle komma in tips som hjälpte till att identifiera gärningsmännen.
– Efterlyst fick in några tips, men inga som var tillräckligt bra för att gå vidare med, säger Davina. När vi pratat med hundägare i området så är det ingen som känner igen beskrivningen av de här hundarna. Det är ju annars en typ av hundar som man lägger märke till.

– Förhoppningen är fortfarande att Hope ska bli helt återställd, men man kan inte svara på hur lång tid det kommer att ta. Nu opererades hon i måndags och hon är gipsad och får stå kvar på kliniken i minst en vecka, säger Davina.

 

Hundar hetsades att attackera häst med ryttare – allvarliga skador

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.