Den tävlande hästen har EHV-1, visar prover. Foto: Fredrik Jonsving

EHV-1 bekräftat: Internationellt tävlande hästen smittad

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att den häst som stått i de internationella stallarna under Norwegian Horse Show har EHV-1. På plats på tävlingarna var många svenska ekipage, bland annat H&M All In och Zacramento.

Informationen kommer från Mattilsynet, Norges motsvarighet till Statens veterinärmedicinska anstalt SVA. På sin hemsida klargör Mattilsynet att flera hundra hästar stått uppstallade i en mässhall tillsammans med den sjuka hästen.

– Mattilsynet avråder resor från stallar som fått hästar tillbaka från mässhallen på Norwegian Horse Festival, skriver man.

Generell information

För hästar uppstallade i uteboxar rekommenderas inga särskilda restriktioner då dessa hästar enbart deltog i nationella tävlingar.

I Norge är veterinärer anmälningspliktiga av EHV-1 inom sju dagar. Viruset kategoriseras som en så kallad c-sjukdom. Däremot är det sedan upp till hästägare och stallägare att stoppa smittspridningen. Det finns inga restriktioner offentligt lagda på drabbade stall. Mattilsynet hanterar inte ärenden med så kallade c-sjukdomar utöver att ge generell information om sjukdomen.

Olika fall

Det är alltså nu två olika bekräftade fall av EHV-1 i Norge. Dels handlar det om hästen ovan, som deltog i den norska hästfestivalen. Dels handlar det om Bergens Rideklubb som förlorat en häst i sjukdomen och provtagit flera andra. Dessa hästar står inte uppstallade i samma stall, även om ryttarna ingår i samma ridklubb.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.