öga, nonsens, brun, Sparven, Flip's Little Sparrow

EHV-1: Danska ryttarens häst dog – ger arrangörerna hård kritik

Den danska hoppryttaren Sophie Schwarck Asmussen förlorade sitt 8-åriga sto Iris van her Fries Hofke i utbrottet av EHV-1 i spanska Valencia. Hon ångrar idag att hon deltog i tävlingarna och säger till danska Ridehesten.com:

– Det har varit en riktig mardröm.

När hon kom till tävlingsplatsen fick hon efter några dagar, söndagen den 21 februari, veta att viruset härjade där. Då hade en av hennes hästar feber. Flera hästar och ryttare hade redan lämnat tävlingsplatsen.

Hon körde hem sina andra två hästar, men fick lämna den sjuka Iris på tävlingsplatsen. Det skedde då ingen kontroll utan ryttarna fick själva informera om de hade sjuka hästar.

Några dagar senare fick Sophie veta att det saknades tillräckligt med veterinärer och medicin för hästarna på tävlingsplatsen. Hon fick också veta att klinikerna var fulla och att det inte fanns plats för hennes häst. Iris blir dock plötsligt sämre och körs ändå till klinik, men väl där är hon så svårt sjuk att hon måste avlivas.

Sophie är mycket kritisk till hur man har hanterat smittan och säger till Ridehesten.com:

Det verkar som att de inte alls har gjort något för att förhindra att infektionen sprider sig. Det har varit så dålig kommunikation och jag har inga ord för det alls, det har varit så hemskt.

Hon tror också att uppgiften om fyra döda hästar inte stämmer, utan att det är många fler.

– Det finns fler döda än vad de säger och alla som ligger i hängmattor har nu minimala chanser. Så det kommer att bli fler dödsfall.

Hon säger också att hennes hästar är vaccinerade mot herpes, men att det inte hjälpt.

Läs hela den långa intervjun (på danska) hos Ridehesten.com > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.