Foto CHI Al Shaqab

EHV-1: FEI stoppar tävlande i tio länder

Efter det enormt aggressiva utbrottet av virusabort, EHV-1, med neurologiska symptom, i Europa meddelade internationella ridsportförbundet FEI att man stoppar tävlande i tio länder – ”bubblor” tillåts dock fortsätta.
Man rekommenderar också att de berörda medlemsförbunden ställer in sina nationella tävlingar.

På tävlingsplatsen CES Valencia Spring Tour är i nuläget 150 hästar isolerade efter ett stort och mycket aggressivt utbrott av EHV-1, ekvint herpesvirus, i sin neurologiska variant. Fyra hästar har dött. 600 hästar har lämnat tävlingsplatsen innan de hunnit testas och det är nu bekräftat att smittan spridits i Europa. Utbrott har bekräftats i minst tre andra länder.

Igår kväll, måndag, meddelade därför FEI, internationella ridsportförbundet, att man omedelbart och fram till 28 mars stoppar tävlande i tio europeiska länder: Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien.

Beslutet gäller alla grenar inom ridsporten.

För att undvika att många hästar ska lämna tävlingsplatserna i Spanien, Portugal, Italien och Belgien, där tävlingar pågått i flera veckor, har man beslutat att låta dessa tävlingar fortsätta som enskilda ”bubblor” under villkor att absolut inga nya hästar släpps in på områdena och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.

Tävlingsplatserna i Vejer de la Frontera, Spanien, Vilamoura, Portugal, San Giovanni in Marignano, Italien och Gorla Minore, Italien kommer att ha strikta biosäkerhetsprotokoll på plats och veterinärdelegater från FEI. Hästar får bara lämna dessa tävlingsplatser när de har officiella friskintyg från lokala veterinära myndigheter. Hästar som lämnar dessa tävlingsplatser utan dessa dokument kommer att blockeras i FEI:s databas. Det är olagligt att transportera hästar utan de officiella friskintygen.

Oliva Nova i Spanien har redan meddelat FEI att man ställt in resten av sina planerade tävlingar i Mediterranean Equestrian Tour III. Sentower Park i Opglabbeek, Belgien, har också informerat FEI att man ställer in sina tävlingar i mars.

Ett antal länder i Europa, däribland Frankrike, har redan ställt in sina tävlingar för att minimera smittspridningen.

Beslutet är fattat med stöd av FEI General Regulations Article 112.3, som lyder: The Secretary General shall have the authority to remove any Competition and/or Event from the Calendar if justified circumstances relating to a Competition or the Event are established.

– Det var inte ett lätt beslut att stänga tävlingar på europeiska fastlandet, särskilt inte efter att FEI-kalendern störts av Covid-19, men detta utbrott av EHV-1 är förmodligen det allvarligaste vi har haft i Europa på många decennier och vårt beslut bygger på tydligt identifierade epidemiologiska riskfaktorer, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

– Den här formen av EHV-1 är särskilt aggressiv och har redan orsakat hästars död och många mycket svåra sjukdomsfall. Vi måste skydda våra hästar.

– Vi är också medvetna om att ett stort antal hästar har lämnat tävlingsplatsen i Valencia utan officiella friskintyg, vilket innebär att de haft en okänd hälsostatus. Några hästar var redan sjuka och risken för smittspridning med dessa hästar är mycket oroande.

– Genom att ställa in tävlingar på kontinenten, med undantag för de pågående hoppturneringarna på iberiska halvön och i Italien, minskar risken för att hästar reser internationellt och minskar risken för att detta mycket allvarliga virus sprids i en allt större omfattning. Vi rekommenderar också att de berörda medlemsförbunden ställer in sina nationella tävlingar.

– Vi är fullt medvetna om att detta är en väldigt påfrestande och orolig tid och detta kan innebära enorma bakslag för de idrottare som försöker kvala till OS. Men vi försöker hitta lättnader för att hjälpa ekipage som måste nå minimiresultat så snart tävlandet på kontinenten kan återupptas.

FEI är medvetna om att många ryttare redan har anlänt till tävlingsplatser eller är på väg och söker direktkontakt med alla berörda tävlande som anmält sig till tävlingar från och med nu och fram till 28 mars 2021.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.