sjukdom nonsens

EHV-1: Nu har sex hästar dött efter tävlingarna i Valencia – en smittad i Doha

Nu bekräftar FEI att totalt sex hästar har dött i utbrottet av EHV-1 i Valencia – det handlar senast om ytterligare en häst som dött på klinik i Barcelona och en som dött vid hemkomst till Tyskland.
I Doha finns fyra hästar som varit i Valencia. En av dem har testat positivt för EHV-1.

Uppdatering: Nio hästar har nu dött

FEI har idag haft möte på tävlingsplatsen i Valencia för att styra upp rollfördelning, behandlingsrutiner och en ny plan för att skilja och isolera hästar.

Några av de tillfälliga stallar som levererades till tävlingsplatsen i början av veckan visade sig vara för små för stora hästar och ersättningsboxar som ordnades fram av Katharina Offel från IJRC (International Jumping Riders Club) är på väg från Sunshine Tour i Vejer de la Frontera.

Ytterligare två döda hästar

Nu bekräftar FEI att totalt sex hästar har dött i utbrottet av EHV-1 i Valencia – det handlar senast om ytterligare en häst som dött på klinik i Barcelona och en som dött vid hemkomst till Tyskland.

I Doha har en tysk häst, som isolerades vid ankomsten från Valencia, testat positivt för EHV-1 och flyttats till en närliggande veterinärklinik tillsammans med en annan häst från Tyskland som inte visat tydliga testresultat och kommer att omtestas.

Totalt har fyra hästar som tävlat i Valencia ankommit till Doha den 20 februari, dessa hade lämnat Valencia innan utbrottet av EHV-1 blivit känt.

FEI har identifierat alla de 752 hästar som varit i Valencia sedan 1 februari och blockerat dem i sin databas. Det innebär att de inte kan delta i några internationella tävlingar innan de har genomgått de provtagningar som krävs. De fyra hästarna som anlänt till Doha från Valencia omfattas av denna blockering.

Beslutar genomföra tävlingarna i Doha

Alla andra hästar på tävlingsplatsen Al Shaqab, Doha har visat negativa PCR-tester (ett test som avslöjar om hästen har en infektion, liknande PCR-testet som används för Covid-19) och att man uppfyller de krav som FEI har ställt upp (se nedan).

FEI har därför beslutat att helgens tävlingar, Global Champions Tour med kringklasser, kan genomföras i Doha. Man förbehåller sig rätten att ställa in om situationen förändras.

Krav för att genomföra tävlingen:

• Strikt isolering av de fyra hästarna som kommit från Valencia.

• Tempning av alla hästar på tävlingsplatsen minst två gånger per dag med protokollföring på tavla utanför hästens box. Slumpvis tempning kommer att utföras av veterinärer.

• Träningstider anpassar för att minimera antal hästar på warm-up och separata in- och utgångar.

• De fyra hästarna som varit i Valencia får ej flygas tillsammans med andra hästar.

• Inga tävlande kommer att drabbas av några konsekvenser om de avstår från att tävla. Inga lag kommer att drabbas om lagmedlemmar stryker sig.

• Det kommer att hållas dagliga möten mellan FEI, arrangörerna, FEI-funktionärer på platsen och Kevin Staut, som är ordförande i ryttarklubben IJRC.

• Behandling och testning av hästar ska kunna göras i hästens egen box under övervakning av FEI-funktionär.

”Läget övervakas noga”

– Självklart finns det inte något sådant som en nollrisk, men för hästar som tävlar i Doha löper inte någon större risk för infektion än vid någon annan tävling, säger FEI:s chefsveterinär, svenske Göran Åkerström.

– Risken för fler fall bland hästarna i Doha är försumbar tack vare de biosäkerhetsrutiner som finns på plats och de tilläggskrav som vi kommit överens om idag. Naturligtvis kommer läget att övervakas mycket noga och vi har möjlighet att stänga tävlingen om saker förändras.

Göran Åkerström ansvarar för FEI:s veterinära avdelning på huvudkontoret i Lausanne. Foto: Kim C Lundin / Shutterstock

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.