EHV-1: Nu skickas hjälp till de virusdrabbade i Valencia

Stora insatser görs över hela Europa för att hjälpa de drabbade i virushärjade Valencia. Både privatpersoner, organisationer och företag gör vad de kan för att hjälpa. Semin från hopphingsten Catoki Z auktioneras ut till förmån för Valencias drabbade, tyska organisationen Riders help Riders gör insamling och här i Sverige har en Facebookgrupp samlat in över 100.000 kronor.

– Jag startade gruppen onsdag kväll och bjöd in några vänner och skrev om den i en annan Facebookgrupp, Hästfolk i Skåne, berättar Ylva Carlsson, som startade Facebookgruppen EHV-hjälpen Valencia där man hittills samlat in över 100.000 kronor.

– Det är otroligt hur en liten idé kunnat bli något så stort så snabbt.

– Den första kvällen fick vi genast 80 medlemmar som samlade in 2.000 kronor. Nu är det över 2.100 medlemmar och vi har fått in över 100.000 kronor. Jag är helt överväldigad!

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och det är fantastiskt att se att i den här världen finns det folk som vill hjälpa till när det krisar.

Ylva Carlsson har kontakt med Ulrika Tågerup, som åkt ner för att hjälpa till på plats som representant för Svenska Ridsportförbundet. Hon har även varit i kontakt med landslagsveterinär Rasmus Westgren. Hon har även haft kontakt med ryttarna Fredrik Spetz och Carl-Walter Fox, som befinner sig på tävlingsplatsen i Valencia.

– Först var det panik men nu verkar det ha stabiliserat sig lite.

Enligt FEI har man skickat nödhjälp i form av boxar och veterinär utrustning. Det har också kommit hjälp från andra tourer i Spanien. Närliggande Oliva Nova har skickat hö och spån, boxar har skickats från Sunshine Tour i Vejer de la Frontera.

Runt om i Europa drar fler och fler insamlingar igång och på gofundme.com finns redan flera. Hallundbaek Stables auktionerar ut semin från hopphingsten Catoki Z via horsesales.auction, ut till förmån för Valencias drabbade.
Det sker under HorseSales auktion nu i helgen 4-7 mars.
– Även den minsta hjälp är välkommen, säger Ann Christin Rihm från Hallundbaek
Stables.

Hon hoppas att auktionen ska bidra till att fler får upp ögonen för vad som händer i Valencia och vill hjälpa till.

Fler exempel finns. Tyska organisationen Riders help Riders gör insamling och på exempelvis gofundme.com finns redan flera insamlingar för de drabbade.

Catoki Z.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.