Rolf-Göran_Bengtsson på Oak Grove's Carlyle, arkivbild från Gothenburg Horse Show Foto: Kim C Lundin

EHV-1: Så kan världscupfinalerna genomföras

Hur ska man kunna genomföra världscupfinalerna i Göteborg? Varför drabbades tävlingsplatsen i Valencia så hårt? Och hur ska vi kunna arrangera stora internationella tävlingar även efter stängningen?

Vid en presskonferens idag berättade Svenska Ridsportförbundet att man har nära kontakt med FEI och med drabbade svenska ryttare på plats i Valencia, Spanien där en svår form av EHV-1-viruset härjar med fyra döda hästar och minst 84 smittade. FEI meddelade igår måndag att man med anledning av virusutbrottet stänger allt internationellt tävlande i tio europeiska länder på kontinenten fram till 28 mars.

Den 31 mars inleds världscupfinalerna på Scandinavium i Göteborg. Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, deltog också i presskonferensen för att berätta vad som händer med hans tävling.

”Vi räknar med att köra”

Tomas Torgersen känner sig väl förberedd att hantera situationen.

– Vi lärde oss mycket om hanteringen av smittorisker vid utbrottet av EHV-1 2019, säger han.
Det var den gången hästar som smittades vid de internationella tävlingarna i Lilleström, Norge, kort innan Gothenburg Horse Show. Samtidigt hade vi i Stockholmsområdet också ett svårt utbrott av EHV-1 med flera döda hästar på en ridskola.

– Vi har haft en dialog med FEI och är överens med dem om att vi fortsätter att planera för tävlingen. Vi kommer att jobba med protokollet för ankomstkontroll som vi tog fram 2019. Vi har en ankomstkontroll en mil bort från tävlingsplatsen, där hästarna lastas ur och kontrolleras. De är då tempade två gånger per dag i minst en vecka innan. Först efter det får de komma till tävlingsstallet, berättar Tomas.

– Med det sagt räknar vi med att köra.

– Jag skulle vara mer orolig för att ha en tävling i Sverige om det inte vore för att man har rutiner som man plockar fram från 2019, säger förbundsveterinär Peter Kallings.
– Som exempel kan jag nämna att varje häst då fick gå in i en nydesinficerad box vid dopingprov.

Om det värsta händer

Men om det värsta händer och smitta bryter ut bland hästarna i Göteborg, finns det då resurser här att hantera det? Har vi plats på kliniker och kan vi mobilisera 21 veterinärer (som i Valencia)?
– Vi kommer ju inte att ha 600-700 hästar här, snarare 150. Men vi har en plan för att hantera smittan om den bryter ut, fast vi inte behövde testa den 2019, säger Tomas Torgersen.
– Det är klart att man inte får slå sig till ro utan det gäller att ha beredskap för allt, säger Peter Kallings.

Andra förutsättningar i Valencia

Att utbrottet i Valencia blev så stort och så allvarligt kan förklaras med att man där hade en form av uppstallning som gjorde att smitta kunde spridas snabbt. Ryttarna som befinner sig på Spaniens andra stora turnering som fortfarande pågår, Sunshine Tour i Vejer de la Frontera, känner sig tryggare.
– Det som var olyckligt i Valencia var att man hade ett jättestort tält med alla boxar i. Det blir som ett jättedagis med alla hästarna samlade under samma tak, säger Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth.
– Sunshine har separata stallar och helt andra möjligheter att isolera.

– FEI har ett väldigt noggrant biosecurityprotokoll, säger Peter Kallings. Men när det blir de här stora tävlingarna fungerar det inte alltid, det kan vara kulturella skillnader och myndigheter som agerar fel. Jag hoppas att detta varit en lesson learned.

Kan man fortsätta tävla på det här sättet?

Förs det någon diskussion inom FEI eller i förbundet om hur man ska agera mer långsiktigt? Kan man fortsätta att arrangera tävlingar som i Valencia eller kommer alla att tvingas följa Tomas ”Göteborgsprotokoll” i fortsättningen?

– Det var en bra fråga. Jag är helt övertygad om att vi kommer att få revidera hur vi jobbar. Jag var förvånad över att man valde lösningen i Valencia efter erfarenheterna från Lilleström. Göteborg lyfts som ett skolexempel och man skulle önska att alla arrangörer tog efter det. Jag kan se att vi som jobbar i förbunden i Europa kommer att ställa de här kraven framöver, säger Andrea Barth.

– Om man drar det lite längre ska vi ha en diskussion med FEI om vilka krav man ska ställa på arrangörer när det gäller uppstallning, veterinärstöd och vilka åtgärder man ska vidta om något skulle inträffa, säger förbundets ordförande Ulf Brömster.

Många svenskar kvar ute i Europa

Idag är cirka 150 hästar kvar i Valencia. Omkring 600 hästar som varit på tävlingsplatsen har hunnit resa hem eller vidare till andra tävlingar. Det är ännu oklart hur mycket detta innebär att smitta spridits vidare, men i flera länder finns nu smittade hästar som kan spåras tillbaka till Valencia.

Många svenska ryttare befinner sig fortfarande ute i Europa för att tävla, förutom de som är fast i Valencia.
– Vi har 189 ryttare med 53 ryttare ute i Europa. Just i Valencia har vi 32 hästar. Vi har haft mycket kontakt med ryttarna där för att se hur man kan göra det bästa av situationen, säger Andrea Barth.
– Men det är färre som är ute än vanligt och det är gynnsamt i detta besvärliga läge att vi inte är uppe i de mängder som vi brukar ha vid den här tiden på året.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.