hand klappar kärlek ömhet närhet grimma huvud nonsens

[EHV-1] Tävlingsstopp och fem döda hästar

Utbrottet av EHV-1 i Kalifornien får allt större konsekvenser. Hittills har fem hästar avlivats efter att ha drabbats svårt av sjukdomen.

Alla ridsporttävlingar har stoppats i Kalifornien på grund av det omfattande utbrottet av EHV-1. Hittills har man tvingats avliva fem hästar som drabbats svårt av sjukdomen.

Igår meddelade California Department of Food & Agriculture att den svåra och ibland dödliga neurologiska varianten av EHV-1 har upptäckts bland många hästar i flera olika delar av Kalifornien. Den kaliforniska delstatsveterinären har rekommenderat att alla tävlingar inom det svårast drabbade området av ridsporten, hoppning och hunterklasser, upphör i 28 dagar. Alla hästrelaterade event och icke nödvändiga förflyttningar av hästar ska skjutas upp i 14 dagar.

Fall har rapporterats bland hästar som tävlat på de stora tävlingsanläggningarna Desert International Horse Park i Thermal, Los Angeles Equestrian Centre och en tävlingsplats i Rancho Murieta.

En talesperson från amerikanska ridsportförbundet säger att när man implementerar protokollen för återgång till tävlan kommer fler hästar att testas och fler positiva fall kommer att upptäckas. Smittan finns ofta hos många hästar som inte uppvisar sjukdom.
– När vi testar hästar som inte har symptom kommer vi att ännu bättre kunna minska spridningen och skydda hästar.

När hästarna återgår till tävlan kommer de att behöva visa upp negativa test för EHV-1.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.