Skadorna blev omfattande på två av de fyra hästar som överlevde. Foto: Privat

Elisa fick se tre av sina hästar mejas ner av bil: ”Ser det varje gång jag blundar”

På mindre än en timme skedde det som inte får ske. Elisa Thorell fick se hur en bil dundrade rakt in i tre av hennes älskade hästar. Elisa berättar för Ridenews om skräckkvällen med olyckan som hade dödlig utgång.

Mardrömmen började på nyårsaftons kväll. Elisa Thorell och hennes sambo Andreas Eriksson skulle bara åka iväg och träffa sina vänner en knapp timme. När de var på väg hem till gården i Piteå mötte de sina fem hästar i fullt sken.

– När vi kom hem såg jag några reflexer i ögonvrån. Det syntes att det var rörliga djur. Jag förstod att det var våra hästar, säger Elisa.

De stannade bilen och försökte locka på hästarna men det var lönlöst.

– De var helt avstängda och sprang iväg mot en större väg. Jag sprang efter som en tok så mycket som jag kunde men vi är ju inte direkt lika snabba som dem, säger Elisa.

Alla fem hästarna. På olyckskvällen hade de reflexer på sina täcken. Foto: Privat

De körde efter hästarna och försökte stoppa dem. De fem hästarna tog upp hela vägen, men till slut blev det en lucka för bilen att köra om. Elisa provade allt. Locka, sicksacka framför för att få hästarna att sänka farten och hänga ut genom fönstret för att försöka få tag i täckena. Till slut började hästarna sänka farten.

– Till slut började de sakta ner. Det tog ungefär en mil innan de började trava. Jag kastade mig ut i farten och fick tag i två av dem, säger Elisa.

”Hög fart”

Hon fick på grimmor på de två hästarna – medan den tredje hästen fortfarande var för uppjagad. Övriga två hade Elisas sambo fått tag i. Då kom bilen.

– Jag skulle precis få på den sista grimman när jag såg en bil som kom i jätte, jätte, jättehög fart och jag såg att han inte skulle hinna sakta ner. Han började bromsa först några meter framför oss, säger Elisa Thorell.

Hon berättar att kompisarna som var kvar vid bilen blinkade med helljusen, varningsblinkers och att hästarna hade reflexer på sig.

– Det var raksträcka. Jag tycker verkligen han borde ha sett oss. Jag förstår inte det, säger Elisa.

Sambon fick kasta sig ner i diket med de två hästar han höll. Elisa själv fick kasta sig ner i den mån det gick men olyckan var ett faktum. Bilen körde in i alla tre hästar som Elisa höll i. Själv fick hon kasta sig undan för att inte också träffas.

Avlivades

En av hästarna flög in i bilens framruta och fick avlivas på plats.

– Jag hann ringa min mamma som fick ta kontakt med min morbror som är jägare. Han fick ta bort hästen direkt. Jag sa bara ”den måste bort. Den måste bort nu. Han kan inte ligga där”, säger Elisa.

Varje gång hon sluter ögonen ser hon olyckan på nytt. Smällen, blåljusen och sin döda valack Stirling.

– Det var verkligen inte så man önskat att se sin älskade häst. Jag ser det framför mig. Jag har inte sovit sen det hände. Ju mer jag blundar desto värre blir det, säger Elisa.
Hon och sambon försöker komma vidare. De tar hand om stallets övriga fyra hästar och försöker stötta varandra. Av de fyra överlevande är två allvarligt skadade. Så illa så att det tog veterinären sex timmar att försöka lappa ihop dem. Under onsdagen väntar återbesök på klinik.
– Vi har sytt ihop dem. Den ena har stora sår bara några millimeter från pulsådern på halsen. Hon är sydd med väldigt många stygn, säger Elisa.
Hon vet ännu inte om de andra två hästarna kommer att överleva. Omfattningen av skadorna är ännu inte fastställda.
– Om det blir att jag inte heller får behålla de här två vet jag inte hur jag kommer klara det. Förlora en häst är jobbigt nog. Men två, eller tre? Det är obeskrivligt.
Hästen Stirling miste livet i olyckan. Foto: Privat

Minnen

För Elisa och sambon Andreas gäller det nu att försöka ta sig vidare. Minnena av Sterling har de kvar.
– Jag köpte honom som sjuåring och då var han oinriden och odräglig och allt man inte ville ha, säger Elisa och skrattar till.
Sex år senare hade de lyckats kvala till intermediaire i dressyren.
– Vi hade börjat komma in mer i passage och piaff och ordentliga piruetter. Han var en fantastisk häst att jobba med. Planen var att min sambo skulle starta medelsvår med honom i år.
Det tog veterinären sex timmar att lappa ihop de två skadade hästarna. Foto: Privat

”Lite mör”

Inte ens ett dygn har gått och både Elisa och Andreas är lite mörbultade, men klarade sig utan allvarliga fysiska skador.

– Jag sprang ju i högklackat i flera kilometer så jag är lite mör, säger Elisa.
Omfattningen av skadorna är ännu inte fastställda, berättar Elisa. Foto: Privat

Utreds

De personer som färdades i bilen ska ha klarat sig utan skador men föraren kan komma att utredas för vårdslöshet i trafik även om det i skrivande stund inte finns några kända brottsmisstankar. Elisa hann larma redan när hästarna kommit lös så både polis och ambulanser var snart på plats efter olyckan.

Mycket hjälp

Familjen är tacksam för all stöttning och hjälp som getts både på plats och efteråt.
– Det var jättemycket fint folk som hjälpte oss. De kom med transporter och gjorde allt de kunde, säger Elisa.
Hon berättar att fallet är under utredning.
– Vi får se om han åker dit för vårdslöshet. Det känns nästan som att han borde det. Vi hade reflextäcken på hästarna. Vi stod med blinkande helljus och varningsblinkers och vi var på en upplyst väg med raksträcka. Jag tycker verkligen han borde sett oss, säger Elisa.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.