Johanna Forssell

Elitryttaren nära dö i bilolycka – räddades till livet

Johanna Forssell var en ung dressyrryttare på som tävlade sin lovande sexåring Feldnoble när hon nästan dog i en svår bilolycka. Aftonbladet skriver idag om henne och om kvinnan som räddade livet på henne.

Aftonbladet skriver idag i serien ”Svenska Hjältar” om Johanna Forssell, 23 år, som var nära att dö efter en bilolycka, men räddades av Anna Wendelin som gjorde en makalös insats på olycksplatsen.

Johanna Forssell var på väg till stallet strax utanför Helsingborg tidigt på morgonen den 28 januari 2019. Hon tillhörde då toppskiktet av unga dressyrryttare och tävlade sin sexåring Feldnoble bland annat i Falsterbo.

Resan till stallet tog tio minuter och hon gjorde den två gånger om dagen. Men den här dagen höll det på att bli hennes sista resa. 500 meter innan avfarten till stallet kom en mötande bil över i hennes körfält.

Anna Wendelin kom till platsen kort därefter, på väg till jobbet som sjuksköterska på Helsingborgs lasarett. Hon lade märke till att bilar vände framför henne på vägen och såg sedan en krockad skåpbil stå tvärs över vägen. Hon klev ur bilen och fick veta att det låg en bil i ett dike en bit bort. Där hittade hon Johanna med bröstkorgen intryckt, och fick allt svårare att andas. Hon hjälpte henne genom att trycka på bröstkorgen tills räddningstjänsten kom till platsen.

När Johanna åkte iväg i ambulansen visste inte Anna om hon skulle överleva eller vem hon var.

Men nio månader senare kom det in en patient på Annas arbetsplats. Hennes kollegor förstod att det måste vara den unga kvinnan i bilolyckan som Anna Wendelin hjälpt till.

– Datum, olyckplats och allting stämde. Det var hon, säger Anna Wendelin till Aftonbladet.

Nu ett år efter krocken sitter Johanna i rullstol och är förlamad från revbenen och ner. Hon har redan suttit på hästryggen igen och är fast besluten att fortsätta rida.

Läs hela storyn i Aftonbladet > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.