Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson rider finalen imorgon med Douglas Lindelöw avstår. Foto KimC.nu by Ateni AB

EM i hoppning: Tre svenska finalryttare blir bara två

Douglas Lindelöw står över den individuella EM-finalen imorgon.
”Har man inte i toppen att göra behöver man inte slita på hästen.”
Det blir endast Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson som rider.

Idag är det vilodag i Riesenbeck, Tyskland och det svenska laget får chans att hämta sig från gårdagens besvikelse när gulddrömmen blev till en snöplig fjärdeplats. Det var inga nöjda svenska ryttare som mötte pressen efter lagfinalen.

Angelica Augustsson Zanotelli var otroligt besviken efter sin ritt där hon fick 8 fel, men hon är fullt medveten om att hennes häst inte har den rutin som krävs ännu. Hon vet dock att Kalinka van de Nachtegaele är en häst för framtiden.
– Hon växer med sin uppgift, hon går in och bara gör det. Det känns som att det finns mer.

Rolf-Göran Bengtsson var inte nöjd med resultatet, men desto mer nöjd med sin häst Ermindo W som gjorde sin mästerskapsdebut.
– Han har alltså rivit ett hinder på alla de här rundorna, säger Bengtsson och menar att ett av nedslagen i lagfinalen i själva verket var hans fel.

Vill inte slita på hästen

Imorgon söndag rids den individuella finalen, där Peder Fredricson med Catch Me Not S på 5:e plats med 3.15 fel – mindre än ett nerslag – ännu har guldchans medan Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W slår ut underläge från 16:e plats. Resultaten från tidigare omgångar har de ju med sig in i finalen.

Douglas Lindelöw som tog den sista finalplatsen, plats 25, har meddelat att han inte kommer att rida finalen. Han var tveksam redan igår och sade då:
– Jag har inte bestämt mig än, men har man inte i toppen att göra behöver man inte slita på hästen.
Även han var dock nöjd med hästens insats.
– Det är en jättefin häst. Han har jättemycket kvalitéer. Det är alltid lite extra med så här många rundor efter varandra, men jag är jätteglad för hästen.

Många tävlar även idag

Peder Fredricson stämde in i hyllningskören över hästarna och ”Charlie”, Catch Me Not S, som bara rivit ett hinder i tävlingen hittills.
– Jag är riktigt, riktigt nöjd med honom.

Idag tävlar de svenska ryttarna sina andra hästar i Riesenbeck där deras värd Ludger Beerbaum har dukat upp ett bord av 1*, 2* och 3* tävlingar utöver EM-klasserna som lockat både EM-ryttare och deras familjer och team. Medan tvillingarna Olivier och Nicola Philippaerts tävlar om EM-medaljerna har deras pappa Ludo, som bantat 30 kilo och startat om tävlingskarriären, ridit sidoklasser och tävlar idag i Grand Prixklassen där även Rolf rider, nu med Cassilano Jmen. Andreas Schou tävlade för Danmark, men hans svenska fru Jannike West Schou rider bland annat dagens 2* klass där även Peder Fredricson och Douglas Lindelöw startar sina lite grönare hästar, 9-åriga Thelma Hästak respektive 10-åriga Kimba du Soleil.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.