Elin Matsson - Beckham

EM-medaljören en av de nya deltagarna i ryttarutvecklingsprogrammet

Elin Mattsson var nyligen med och bärgade lagbronset på U25-EM i dressyr. Nu tar hon plats i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4.

– Det här är en otrolig möjlighet som kommer att gynna min satsning tillsammans med hästarna. Jag hoppas att jag ska lära mig mycket som jag kan ha med mig framöver, säger Elin Mattsson.

Elin Matsson - Beckham
Elin Matsson – Beckham vid EM i Hagen nyligen. Foto KimC.nu by Ateni AB

Med de nya deltagarna inräknade har närmare 60 dressyr-, hopp-, fälttävlans- och pararyttare ingått i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4, ATG Talang. Och än fler, en bit över 300, har gått utvecklingsprogrammet på steget före: Nivå 3 som möjliggörs av Folksam. Utvecklingsprogrammen öppnar dörren till värdefull kunskap och ger fler ryttare ökad insikt i vad som krävs för att nå toppen. I ung ålder. Och kontinuiteten är en nyckel till framgång.

– Att en satsning kan slå igenom så brett, det är häftigt, menar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona, som även lyfter värdet av att glappet mellan ungdomsryttarna och landslagsledningen minskar tack vare de här programmen.

 

Till ATG Talang 2021/2022 har åtta ryttare antagits:

Två dressyrryttare: Elin Mattsson (Slöinge) och Evelina Söderström (Sandviken).
Två fälttävlansryttare: Klara Lindén Kiraly (Sennan) och Amanda Staam (Moholm).
Fyra hoppryttare: Joel Andersson (Västerås), Amanda Landeblad (Kumla), Cora Hirn (Danderyd) och Daisy Pearson (Vintrosa).

Omkring 45 ryttare och kuskar från hela landet tar samtidigt plats i Folksam ryttarutveckling på nivå 3.

Joel Andersson är en av de hoppryttare som antagits till programmet (här med Vinnio II W Z 1358 i Falsterbo 2019). Foto: Kim C Lundin

På Svenska Ridsportförbundets kansli är det Daniel Bergqvist som har hela ryttarutvecklingen på sitt bord. Han ser mycket positivt på utvecklingen.
– Vi ser ett allt större intresse bland landets unga ryttare och kuskar att söka plats i något av programmen. Dessutom är det roligt att allt fler som tar plats i ATG Talang har gått Folksams ryttarutveckling på nivå 3. Det indikerar ju att det vi gör uppskattas.

I den här nya laguppställningen är det Daisy Pearson, Evelina Söderström, Cora Hirn och Amanda Staam som även har gått nivå 3.
– Dels var det bara jättekul att få vara en del av det gänget som var med i Ryttarutveckling nivå 3, framför allt utbytet mellan disciplinerna var värdefullt. Dessutom tog jag med mig en hel del kunskap om vad som krävs för att göra en elitsatsning. Och det är något jag hoppas få ännu större kunskap kring under det här kommande året med ATG Talang, säger Amanda Staam.

Mer om Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.