Jon Stenqvist Equipe

Equipe svarar på kritiken: ”Vi har inte höjt några priser”

Häromdagen framförde Henriksdals RF och Ebba Berglöf hård kritik mot tävlingssystemet Equipe ”Vad får vi för pengarna?” De menar att systemet blivit dyrare utan att man egentligen upplevt förbättringar.

Nu svarar Equipe Onlines vd Jon Stenqvist på kritiken. Han är nöjd med utvecklingstakten och glad över att man går med vinst.

Häromdagen framförde Henriksdals RF och Ebba Berglöf hård kritik mot tävlingssystemet Equipe men också mot Svenska Ridsportförbundet. ”Vad får vi för pengarna?”, sa hon och menade att ”Det här är egentligen något mellan ridsportförbundet och ett privat bolag som tar ut mång-mångmiljonvinster men det är vi föreningar – och ryttarna – som drabbas.”

Nu svarar Equipe Onlines vd Jon Stenqvist på kritiken och vi publicerar hans svar i sin helhet:

Svar på kritik mot Equipe

”Varför betala högre och högre avgifter när inget synbart underhåll finns och ingen uppdatering syns?”

Vi har inte höjt några priser på tävlingsprogrammet sedan 2015, om man ska kalla det en höjning, snarare en förändring/omfördelning där varje förening betalar efter utifrån hur mycket man använder programmet.

Det var ett naturligt steg för att göra för att få än mer rättvis modell, vilket gjorde att små föreningar inte längre subventionerar användningen av system för de riktigt stora.

Systemet kostar i Sverige 1250 kr per år och 4.85 kr per start exkl moms. Internationellt kostar det 1000 euro per vecka och 1 euro per start. Man skulle kunna säga att tack vare våra internationella framgångar kan vi bibehålla det priset vi har i Sverige.

Att säga att våra system inte uppdateras stämmer inte. Det sker ständigt en kontinuerlig utveckling och framförallt uppdatering, man kan man följa förändringarna på https://changelog.equipe.com

Vi valde tidigt under pandemin att inte göra nya stora uppdateringar på Equipe’s system för jag tror personligen det är en stor risk att utveckla sitta och hitta på funktioner och lansera dessa utan att kunna testa av dem i verkliga sammanhang.

Sedan ska man inte glömma bort hela infrastrukturen som krävs för att tillhandahålla våra tjänster, webbservrar, redundanta databaser och olika lager av cache. Det är ett konstant arbete att uppdatera för all hård- och mjukvara uppdateras och för oss gäller det att följa med och dra nytta av fördelarna för att fortfarande kunna vara effektiva.

Jag är mycket nöjd att vi håller den takt vi gör och har gjort, och det också på fyra olika system, app.equipe.com, online.equipe.com, iOS och Android.

Jag är också väldigt glad över att vi de senaste åren går med vinst, efter att ha varit verksamma sedan 1989. Jag är stolt över Equipe och det vi att våra tjänster löser problem som arrangörer världen över vill betala för, och i sin tur ger servicen vidare till till ryttare, hästägare och publik.

Tävlingsdatabasen

Första höjningen sedan lansering av 2009 kom ett decennium senare 2019/2020, då från 8 kr per anmälan (ekipage anmält till tävling) till 12 kr per anmälan exkl moms.

I och med introduktionen av Swedbank Pay flyttades serviceavgiften från ryttaren till arrangören.

Det har inte varit ett problem så länge anmälaren betalar med kort och endast en transaktion har skett, men om betalning sker via Swish genomförs betalning direkt och transaktionsavgiften tas ut. Detta kan resultera i flera transaktionsavgifter om anmälaren gör förändringar i anmälan eller om anmälaren senare väljare väljer att stryka sig.

Ett annat, tidigare ovanligt scenario, är att tävlingar ställs in. Transaktionsavgiften är då redan debiterad och kan inte återbetalas.

För att lösa detta och för att det inte skulle kosta extra för arrangören, valde vi att ändra så serviceavgiften istället faktureras. Eftersom vi redan skickar ut en faktura för användning av Equipe, så var det rimligt att lägga den här avgiften på samma faktura. Detta är alltså ingen höjning, utan serviceavgiften är borttagen från transaktionen i Tävlingsdatabasen, och hamnar istället på fakturan, också under förutsättning att tävlingen faktiskt blir av.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.