Foto Fredrik Jonsving

”Ett steg i rätt riktning” Regeringens förslag kan öppna för tävlingar

Regeringens nya förslag innebär bland annat att man ska kunna ta hänsyn till om tävlingar är utomhus eller inomhus.
Svenska Ridsportförbundet har möjlighet att inkomma med synpunkter till RF och svaren ska vara regeringen tillhanda senast 26 februari.

Regeringen presenterade på onsdagen ett förslag som kan innebära skärpta restriktioner, men förbereder också förslag på ett nytt system som ska möjliggöra mer träffsäkra regler som kan påverka idrotten.

– Det är ett steg i rätt riktning att vi nu ser försök att öka träffsäkerheten gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vi behöver nu läsa förslaget för att kunna bedöma mer ingående vad förslagen verkligen betyder för idrottsrörelsen. Vi utgår från att idrottsrörelsen som hittills får göra sin röst hörd i dialog med Folkhälsomyndigheten när begränsningsåtgärder ska tas fram, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet är remissinstans för regeringens förslag och Svenska Ridsportförbundet har möjlighet att inkomma med synpunkter till RF. Svaren ska vara regeringen tillhanda senast 26 februari.

Regeringen föreslår regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som är olika beroende på om det är inomhus, inomhus med sittplats, utomhus eller motionslopp eller liknande idrottstävlingar. Ändringarna är föreslagna att finnas på plats från den 11 mars men gälla när smittläget tillåter.

Socialminister Lena Hallengren och idrottsminister Amanda Lind presenterade på onsdagen 17 februari förslag till förändringar utifrån pandemilagen i fem olika punkter. En av punkterna handlar om att differentiera begränsning av antal deltagare, tak, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar utifrån risk för smittspridning. Differentieringen ska ta hänsyn till inomhus, inomhus med publik, utomhus, motionslopp och liknande idrottstävlingar.

Läs mer på SvRF:s hemsida > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.