nonsens hage grupp

Få hästar registrerade – nu varnar Jordbruksverket

Den 1 oktober ska alla hästar finnas i det nya anläggningsregistret hos Jordbruksverket – men väldigt få är ännu registrerade.
Nu varnar man särskilt de som exporterar eller ska åka utomlands och tävla.
– Det kommer att bli problem för dem som ska föra hästar över internationella gränser.
Men den nya databasen fungerar ännu inte problemfritt.

Om bara en dryg vecka, den 1 oktober, ska alla hästar finnas i det nya anläggningsregistret hos Jordbruksverket.
Men det är mycket få som ännu har lagt in sina hästar i registret – endast 9.500 anläggningar har registrerat totalt 29.100 av alla landets 300.000–350.000 hästar.
– Det kommer att bli problem för dem som ska föra hästar över internationella gränser och inte har registrerat sin anläggning, varnar David Slottner, handläggare på Jordbruksverket, i en intervju med ATL.

Enligt EU:s djurhälsoförordning som träder i kraft 1 oktober ska en häst som transporteras mellan två länder ha ett intyg om vilken registrerad anläggning den reser från och vilken registrerad anläggning den reser till.

– Det här är kanske något som hästägare inte tänker på, så därför vill vi nu gå ut och informera om det. Hästar kan bli stående vid gränsen om det saknas ett intyg, säger David Slottner.

I våras fick Jordbruksverket tekniska problem med den nya databasen och man tvingades avbryta registreringen. Nu ska problemen vara avhjälpta – men inte helt och hållet.
– Det kan fortfarande uppstå problem vid registrering av hästar födda före 2009, säger David Slottner.

Läs hela artikeln hos ATL  > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.