Isabella Heed till höger och  Linda Heed till vänster, mor & dotter,  Photo: KimC.nu by Ateni AB

Falsterbo Horse Show är tillbaka igen – ”Tre år känns som en evighet”

Äntligen kan sommaren bli som vanligt med ett Falsterbo Horse Show som välkomnar runt 60000 besökare från lördag til söndag, en härligt lång vecka.

Falsterbo Horse Show skulle firat 100 år med pompa och ståt 2020  men en pandemi kom i-vägen och istället levererade den anrika tävlingsplatsen ett Hopp-SM för alla kategorier som sent ska glömmas.

Nu är det som vanligt och det är många som längtat efter just en ”vanlig” Falsterbo-vecka med mängder av besökare, tävlande hästar och ryttare, en mix mellan hobbyryttare och superproffsen som alla möts i skön förening. Väntan är över och Sveriges mesta Horse-Show slår upp portarna lördag den 9 juli 0ch stänger i solnedgången söndagen den 17 juli.

På tisdagens pressträff presenterade Jana Wannius och hans team årets program och nyheter. Intresset för att få tävla på årets upplaga av FHS har varit stort, både på den internationella touren och unghästtävlingarna sett till lösta kvalkort.

–Tre år har känts som en evighet, konstaterade Jana Wannius som nu åter var i sitt esse när FHS är så gott som startklart.

Jana Wannius och Mary-Sophie Haid Bondergaard Photo: KimC.nu by Ateni AB

Jana Wannius bekräftade att 100-års jubileum firas i år på olika sätt.

– Ni får själva välja om ni firar de 100 år som gått eller de 100 kommande åren, påpekade showdirectorn som själv blickar framåt.

Bland årets nyheter blir en fölauktion som arrangeras tillsammans med Holsteinerförbundet och en ny Falsterbo Pony Equitation klass för kategori B och C ponnyer.

Hoppryttaren Linda Heed ska rida nio hästar under veckan i både unghästklasser och i de internationella klasserna där det lutat åt att Heartcore L  får gå Falsterbo Derby. Hennes dotter Isabella Heed tillhör en av de duktiga ponnybarn som kvalat till den nya klassen i Pony Equitation, en mix av hoppning, inverkansridning och god grundridning, se exempelbana här.

Klassen kom till efter att Falsterbo arrangerat Hopp-SM 2020 och Jana Wannius för första gången på nära håll på flera år sett nationell ponnyhoppning.

– Det fanns ekipage som var jätteduktiga och hade god kontroll, visade fint horsemanship men det fanns också sådan som flängred, ponnyer med bakåtstrukna öron och det var inte roligt att se alls. Vi satte ihop en grupp kunniga personer som tittade på hur man kunde utveckla en ny slags klass – förlagan finns redan idag i till exempel USA och in andra länder – där god grundridning och hoppning kombineras. Den här touren är resultatet, förklarade Jana Wannius.

Ryttarna har kvalat i Sundbyholm, på Hammarö och i Båstad där de två bästa från varje kategori fått biljett till Falsterbo.

– Det är nästan mer nervöst att stå bredvid som förälder än att rida själv, sa Linda Heed, nu ponnymamma på allvar.

– Jag tycker det ska bli jätteroligt, det var ganska svårt att kvala, jag lyckades på andra försöket så jag är jätteglad, berättade Isabella Heed.

På frågan vad hon ser framemot på FHS svarade hon blixtfort: Allt!

Henrik Ankarcrona med Isabella Heed och Linda Heed Photo: KimC.nu by Ateni AB

Till Nations Cup i hoppning har förbundskapten Henrik Ankarcrona tagit ut ett spännande lag enligt hans egen bedömning.

– Uttagna är fem ryttare där fyra rider i laget, där blir det Rolf-Göran Bengtsson, Angelie von Essen, Jens Fredricson, Wilma Hellström. Hur många var det nu, fyra, det var en till, just det ja, Peder rider också i laget, förklarade Ankarcrona.

I hoppningens Nations Cup blir det lag från Belgien, Danmark, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Norge och såklart Sverige som hemmanation. Schweiz är anmälda med sex ryttare men ej markerade som lag utan individuals.

På dressyrbanan blir det fullt upp i unghästklasserna med 40 kvalade 5-åringar och 29 stycken 6-åringar. Anläggningen har uppdaterats med ett nytt underlag på dressyrens framridning så att den och tävlingsbanan nu har samma underlag. Internationellt har intresset varit stort och i Nations Cup ställer förutom Sverige även Danmark, Nederländerna och Spanien upp med lag.

Patrik Kittel är anmäld med både Blue Hors Zepter (lagklass) och Forever Young FRH, i laget får han sällskap av Johanna Due-Boje på Mazy Klövenhöj nybliven NM-guldvinnare, Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto och Malin Wahlkamp-Nilsson med Møgelbjergs Romeo.

Jan Brink och Mary-Sophie Haid-Bondergaard representerade dressyren och Jan poängterade att Mary-Sophie i allra högsta grad tillhör framtidens dressyrstjärnor.

– Det är så viktigt att vi har U25-dressyr här i Falsterbo för det ger ryttarna en mjukare övergång till seniorkraven med Grand Prix, nu är hon junior och rider till och med U25 så hon är tidigt igång, konstaterade Jan Brink.

– Jag har varit på Falsterbo varje år så länge jag kan minnas, i år blir det mitt första år som U25-ryttare här med Roberto des Frettes, jag har ridit här på ponny två år tidigare, sa den nyblivna Nordiska mästaren för juniorer efter ett hattrick på Flyinge förra veckan  med Adora Nigtingale.

Jana Wannius, Mary-Sophie Haid Bondergaard och Jan Brink Photo: KimC.nu by Ateni AB

Falsterbo Horse Show

När det gäller biljettläget är det är slutsålt fredag, lördag, söndag när det gäller sittplatsbiljetter på dressyrens och hoppningens läktare. Det finns fortfarande gott om ståplatser runt om de olika arenorna.

  • Under Lördag 9 juli är det open house med fri entre till tävlingsplatsen.
  • Lördag 9 juli till onsdag 13 juli är det fria sittplatser på alla läktare.
  • Torsdag 14-söndag 17 juli är det fria sittplatsen till Falsterbobanan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.