Familjen förlorade allt i branden – mamma Veronica berättar

Natten till den tredje januari förändrades familjen Lindqvists liv för alltid. Huset har brunnit ner och familjen står nu utan hem och fick fly branden med kläderna de hade på kroppen. Nu berättar mamman Veronica om den otäcka natten.

Veronica Lindqvist bor i huset tillsammans med familjen bestående av maken Andreas och barnen Ingrid och Alice, 13 och 15 år och två små taxar.

Just den aktuella natten hade familjen haft strömavbrott varefter Alice sov framför den öppna spisen. När hon vaknade av brandlarmet var rummet på väg att bli rökfyllt.

– Vi gick och la oss vid tio på kvällen. Vid ett gick brandlarmet. Vi trodde att det hade blivit temperaturskillnader så att det blivit ett baktryck och därmed röken. Det var inte tjock svart rök utan ljus, säger Veronica.

Hon började vädra ur medan maken Andreas skulle ösa ut kolet ur den slocknade kaminen. Familjen trodde nämligen att det kunde vara orsak till röken. Men när han började röra materialet hördes ett ljud.

– Han hörde hur det swoshade till och gick och kollade på andra sidan väggen där vi hade ett bibliotek. Bokhyllorna bakom den öppna spisen och den väggen hade tagit eld, säger Veronica som skulle flyga till Los Angeles dagen efter och hade blivit uppmanad av maken att lägga sig igen medan han städade upp.

Men när elden väl kom lös gällde det att ta sig i säkerhet. Hoppryttaren Alice, 15 år var rådig och larmade brandkåren.

– Det tog 12–14 minuter innan de kom men det kändes som en evighet, säger Veronica.

Själv samlade hon ihop barn och djur och såg till att komma ut ur huset med hela familjen. Något vatten att släcka med hade familjen inte på grund av det rådande strömavbrottet. Det blev en lång väntan att stå utomhus och se sitt hus brinna utan att kunna göra mer än att vänta, berättar Veronica.

– De släckte branden på några timmar men allt är vattenskadat och rökskadat, säger Veronica som berättar att de haft en saneringsfirma ute och att de rekommenderade att ta bort allt. Huruvida husstommen går att rädda är oklart.

Omfattande skador

Familjen hann inte ta med sig någonting utöver sina plånböcker och telefoner. Och även om huset står kvar är skadorna på dess innehåll så omfattande att det är oklart om något går att rädda.

– Alice som rider hade just köpt en Butetsadel som hon var så rädd om så den hängde på ett räcke utanför hennes rum. Hon vågade inte ha den i sadelkammaren i stallet ifall att den skulle bli stulen, säger mamma Veronica.

Sadeln, som så många av familjens andra ägodelar, är ett tveksamt fall för restaurering.

– Det blir som en sån olja av all rök. Allt blir förstört, säger Veronica.

Själv försöker hon och familjen se det som att materiella ting är ersättningsbara.

– Vi lever. Det är fantastiskt, säger hon.

Nu har gemensamma krafter gått ihop för att hjälpa familjen. Som Ridenews nämnt tidigare har pararyttaren Felicia Grimmenhag, som står i samma stall som Alice, hjälpt till genom att kontakta sina sponsorer. Under söndagen fick Alice också komma till ridsportsbutiken på Stigsbergs gård och hämta ridkläder.

– Det är helt fantastiskt. Man blir rörd till tårar, säger Veronica som inte riktigt har hunnit inse vad som hände, och kunde hänt.

– Vi får se vad försäkringsbolaget säger. Just nu försöker vi bara strukturera upp allt. Vi har köpt lite byxor på H&M för 99 kronor och så lever vi i samma kläder. Allt är så nära inpå så vi vet ingenting men vi har så väldigt mycket fina vänner som hjälper till, säger mamma Veronica.

Ringt 112 förr

För Alices del blev det andra gången den rådiga 15-åringen ringde 112 inom loppet av tre veckor. I jul fick nämligen familjen se en annan bil volta rakt in i ett träd. Även då kontaktade Alice räddningstjänsten. Alla inblandade klarade sig bra.

– Vi har ju pratat väldigt mycket om det här med hur man larmar och så. Det har nog gjort att barnen är medvetna om hur man gör, säger Veronica som själv jobbar på flyget och har lärt sig hålla huvudet kallt i svåra situationer. Så här i efterhand kommer känslorna mer ifatt.

– Där och då tänkte man ju att ”nu brinner livet ner”. Sen är det ju svårt att förstå vad som hänt. Jag skäms ju för vi har fått gå bort och ätit middag i flera dagar nu och inte haft med en gå-bort-present. Men då sa Alice nåt bra. ”Mamma, det är okej att vara ett offer”, sa hon.

Alice själv lever och andas häst. Hon rider sin egna, tränar för Rebecka Milton och hjälper även hoppryttaren Alice Tapper. Alla runt familjen har varit fantastiska, berättar Veronica.

– Man blir så varm i kroppen av allt. Man får suga åt sig, säger hon.

Det kommer ta familjen ungefär åtta till nio månader innan huset kan bli redo för att bo i igen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.