naken The Naked Challenge #TheNakedChallenge hjälm

Får nakenbilder fler att rida med hjälm?

The Naked Challenge är en onlinetävling som ska öka medvetenheten om risken för hjärnskador i samband med ridning och få fler att använda hjälm.

I april lanseras The Naked Challenge där vinnaren får ett silversmycke och ”rätten att skryta”.
Det är Elizabeth Charleston i Nya Zeeland som lanserade tävlingen redan 2015 med mottot ”I would rather go naked than not wear a helmet” (jag går hellre naken än utan hjälm) och som fått många ryttare runtom i världen att ta av sig kläderna.

– Vi har kommit långt efter att jag började kampanja för Brain Injury Awareness efter att jag fått några allvarliga hjärnskakning och hjärnskador i början av 2000-talet, säger Elizabeth Charleston.
naken The Naked Challenge #TheNakedChallenge hjälm

– Folk ville inte höra om följderna av hjärnskador då och det var svårt att få ryttare att använda hjälm utanför tävlingsbanorna.

Nu har hon också kompletterat The Naked Challenge med The Helmet Challenge för att man ska kunna posta en bild med sig själv i hjälm utan att ta av sig kläderna.

Något som försvårar The Naked Challenge är att sociala medier inte tillåter riktiga nakenbilder, utan man måste ta bilden på ett sätt som gör att man verkar vara naken utan att visa några ”intima delar”.

Trots att tävlingen är gjord med humor hoppas Elizabeth Charleston att hennes allvarliga budskap går fram.
– Det kan hända mycket sorgligt efter en hjärnskada. Relationer tar slut, folk kan förlora jobbet och krascha sin ekonomi. Den mentala hälsan kan drabbas svårt genom att många får depressioner och det finns också människor som tar sitt liv till följd av de effekter som hjärnskadorna ger.

naken The Naked Challenge #TheNakedChallenge hjälm
Rob Featonby från Australia deltar i The Naked Challenge på sitt eget sätt.

Tagga
#GotMyHelmetO
eller
#IWouldRatherGoNakedThanNotWearAHelmet

Bilderna ska skickas till The Naked Challenge Facebooksida så att de kan läggas in i tävlingens album under april.
Det foto som får flest likes i det albumet kommer att utnämnas till vinnare 1 maj klockan 9 nya zeeländsk tid.
Vinsten är ett silversmycke gjort av Crawford Hill Collections.
Nya Zeeländska fotografen Libby Law som bland annat fotograferar för FEI stöttar The Naked Challenge och har gett alla sina kunder tillstånd att använda hennes bilder för att delta i tävlingen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.