Foto Fredrik Jonsving

”Farlig” häst säljs vidare från ridskola till ridskola

I en ny granskning skriver HD-Sydsvenskan idag om hästhandlaren som gång på gång sålt hästen Otto till olika ridskolor – som alla anser att han är för farlig för verksamheten.

HD-Sydsvenskan publicerar idag en granskning av hur hästar säljs gång på gång till olika ridskolor trots att de inte fungerat i verksamheten. I dagens artikel berättar man historien om hästen Otto, som varit på tre olika ridskolor där alla är överens om att han är för farlig för eleverna.

– Vi kan inte utsätta våra elever för den typen av häst, säger Anna Hannell, ordförande i Kungsbacka ridklubb.

Otto transporterades från England till Tyskland förra året och har sedan dess varit hos tre svenska ridklubbar som alla försökt häva köpet. De beskriver alla hur han har problem med balansen och stegrar sig. Hästhandlaren Jenni Sunnanväder i Flyinge har fortsatt att sälja hästen vidare utan att göra upp de hävda affärerna på ett korrekt sätt.

Kungsbacka ridklubb har bett hästhandlaren om en byteshäst, men inte fått någon. Därför har de nu stämt säljaren.
Norrtälje ridklubb som också köpt hästen fick efter flera månader av diskussioner en byteshäst. Och Stall Adam i Göteborg har inte fått pengarna tillbaka eller någon ny häst.
– Det är ju en lysande affärsidé att sälja en skadad häst som hon får tillbaka gång på gång, så att hon kan sälja den igen, säger Helena Richardsson, ägare på Stall Adam.
Kungsbacka ridklubb har fått rätt genom en tredskodom i Lunds tingsrätt.

– Det finns faktiskt hästägare som gråter tårar för att göra sina kunder nöjda. Och jag är en av dem. Har jag sålt 300 hästar under förra året så är där kanske fem tvister”, säger Jenni Sunnanväder.

Enligt henne har ridskolorna gaddat ihop sig och överdriver Ottos problem.

Läs hela artikeln (låst) hos Sydsvenskan > > >

Nästa avsnitt: Svenska ridskolor är storkunder hos handlare utan tillstånd.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.