Mathilda-Karlsson-Cera-VA. Foto Fredrik Jonsving

FEI har utrett kritiserade tävlingar – Mathilda Karlsson förlorar sin OS-plats

FEI har utrett tävlingarna i franska Villeneuve-Loubet och Damaskus, Syrien, som kritiserats av många, däribland Steve Guerdat. Nu meddelar man att det varit misstag att godkänna tävlingarna och att bland andra Mathilda Karlsson kommer att förlora sina rankingpoäng därifrån – och därmed också sin OS-plats.

OS-rankingen som tillkommit genom tävlingar i Syrien och i franska Villeneuve-Loubet har ifrågasatts, då rankingklasser lagts in i ett sent skede, inbjudningarna varit begränsade och antalet startande få. En av de som öppet gått ut och kritiserat detta är hoppryttaren och världsettan Steve Guerdat.

Mathilda Karlsson som numera tävlar för Sri Lanka är en av de som fått OS-plats genom sina resultat i en av dessa tävlingar, i Villeneuve-Loubet.
− Jag som ryttare kommer inte att acceptera att bli bestraffad för ett misstag som är gjort av FEI, men på grund av tidsförskjutning på Sri Lanka måste vi avvakta och se hur min nation väljer att vilja gå vidare, skriver Mathilda Karlsson i ett sms till tidningen Ridsport.

På måndagskvällen kom ett pressmeddelande från FEI där man meddelar att man har undersökt frågan och att det var ett misstag att godkänna rankingklasserna i Villeneuve-Loubet. Nu har rankingklasserna tagits bort och det betyder bland annat att Mathilda Karlsson inte längre har en OS-plats.

Villeneuve-Loubets två tävlingar som gav OS-ranking hade lagts till efter att deadline för detta passerats och godkändes av misstag. FEI tar nu bort dessa tävlingar från rankingen och deltagarna som fick poäng kan inte längre tillgodoräkna sig dessa.

När det gäller tävlingarna i Damaskus, Syrien följde reglerna i övrigt, men bröt mot gränserna för prissummor vid tre av tävlingarna, som överskred gränsen för en tvåstjärnig CSI2*. Därför var det ett misstag av FEI att godkänna tävlingarna. Därför beslutar FEI att ta bort en FEI-tävling vid var och en av de tre tävlingar som hölls i Damaskus, men detta kommer inte att påverka rankingen i grupp F där de berörda ryttarna hör hemma.

Vidare har också Qatar förlorat sin OS-plats efter att Sheikh Ali Al Thani och Bassem Mohammed båda testades positivt för Carboxy-THC, den aktiva ingrediensen i cannabis. Lagplatsen går nu till Marocko.

Sheikh Ali Al Thani och Bassem Mohammed. Foto Stefano Grasso/LGCT

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.