Fem gånger så dödlig kapplöpningssport i USA

Nu vill politiker i Kalifornien ändra lagstiftningen för att kunna stänga ner kapplöpningsbanor med djurskyddsproblem. Detta efter att 23 hästar dött på kapplöpningsbanan Santa Anita i år.

Bara i år har 23 hästar dött på klassiska Santa Anita, Kaliforniens mest berömda kapplöpningsbana. Banan har hållits stängt i långa perioder medan man försökt utreda varför. Nu vill Kaliforniska politiker ändra lagstiftningen så att delstaten ska kunna gå in och stänga ner kapplöpningsbanor där man ser säkerhetsproblem.

Mycket fokus har varit på underlaget, som nu bytts ut på tävlingsbanan under mars månad. Ihållande regn gjorde att delar av underlaget spolats bort och sammansättningen hade ändrats. Man har också infört strängare restriktioner när det gäller medicinering och användning av spö.
Jockeyernas organisation planerade att hålla en experimentell dag helt utan användning av spö, men har, åtminstone för tillfället, skrinlagt de planerna.
Djurrättsorganisationen PETA kräver att man ska införa ännu striktare regler och att banan ska bytas ut mot en syntetiskt underlag som är långsammare men mer säkert.

Ägarna till Santa Anitas kapplöpningsbana har varit aktiva när det gäller att utreda och i framtiden undvika dödsfallen. De konstaterar också att det är ett nationellt problem:
”Hästar som går lopp i USA löper fem gånger större risk att dö än det internationella genomsnittet.”

Läs mer:
19 hästar har mystiskt dött på klassiska kapplöpningsbanan > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.