Smällen gav omfattande skador på bilen. Foto: Privat

Fick se sin ettåriga hingst bli påkörd av bil

Tanken är att den lilla hingsten ska bli distanshäst som vuxen. Men nu är framtiden oviss för den snart ettåriga unghästen. Under onsdagsmorgonen blev han nämligen påkörd av en bil.

– Det är helt sjukt att man inte kan leda en häst på en belyst raksträcka, säger hästägaren.

När hon kontaktar Ridenews har det gått några timmar sedan olyckan. Det hela utspelade sig tidigt på onsdagsmorgonen när stallkompisen skulle släppa ut hästarna. Stallet ligger på ena sidan vägen, medan ena hagen ligger tvärsöver vägen. Det är ingen lång sträcka hästarna måste ledas på vägen.

– Det kanske är 25 meter. Det är bara gå rakt över, säger ägaren.

Blev påkörd

Men strax efter att tjejen tog de två hästarna och gick kom en bil i hög fart, berättar stallets ägare. Unghästen, en hingst på snart ett år, blev påkörd.

– Bilens framruta krossades och bakspegeln gick av hela vägen in, säger hästens ägare.

Veterinär tillkallades och hästen fick sys i ansiktet. Utöver det uppger ägaren att den fått en smäll över revbensbågen och att den är svullen och sned. Hur omfattande skadorna blev är för tidigt att säga.

– Nu får den stå på box och så hoppas vi att det inte blir värre, säger ägaren.

Tjejen som höll i hästarna klarade sig undan smällen med en rejäl stukning och brännmärken i händerna efter grimskaften.

– Man kan tycka att det ”bara var hästar”, men det var det inte ens. Det var en människa där som kunde råkat riktigt illa ut.

Hänt förr

Det är inte första gången en olycka händer på den lilla vägen utanför familjens hus. För 1,5 år sedan blev en annan häst påkörd, under en ridtur.

– Ryttaren hann höra att det kom en bil och försökte få ner hästen i diket. Ena bakbenet blev kvar på marken men den hade ingen vikt på det så den klarade sig. Men benet var färgat av bilens lack, säger ägaren och hänvisar till att man hade tur med de fysiska skadorna den gången.

– Psykiskt däremot tog det ett tag att reparera. Det tog ungefär ett halvår, säger ägaren.

Hon har nu tröttnat på trafikanter som inte tar hänsyn till hästar.

– Vi gör allt vi kan för att inte vara på vägen. Vi vill inte vara på vägen. Det är en transportsträcka. En liten bit vi måste ta oss, säger ägaren och tillägger att alla gårdens hästar tränas regelbundet för att kunna hantera trafiken.

Hur skulle du vilja att förare betedde sig? 

– Jag skulle vilja att man saktade ner och höll avstånd. Sök kontakt med den som leder eller rider hästarna. Om personen gör något tecken så lyssna på det, säger hon.

– Man blir ledsen och uppgiven. Man känner sig hjälplös. Det enda vi kan göra är att ta ansvar för våra egna djur, men när inte det hjälper vet man inte vad man ska göra, säger hon.

Händelsen är polisanmäld.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.