Bilder från i mars 2019. Foto: Skånsta Ryttare/Privat

Film: Så här ser kampen mot neurologisk EHV-1 ut

Ett riktigt helvete som nu börjar gå mot sitt slut efter två månaders kamp mot klockan. Men allt är inte över för Skånsta Ryttare även om ingen mer häst insjuknat. Här visar Ann Borglund hur en häst med neurologiska symtom ser ut.

Tidigare har Ann sagt till Ridenews att hon nästan, nästan börjar våga hoppas på en framtid även på Skånsta. Nästan, men inte fullt ut. Ridskolan har förlorat fyra av sina hästar i det dramatiska virusutbrottet.

I detta klipp nedan får vi se hur en av de hästar som fortfarande lider av neurologiska symtom leds framåt av ett helt team. Det handlar om ponnyn Rosa som nyligen kom hem från Universitetsdjursjukhuset UDS. Rosa har fortfarande uppenbara problem med balansen.

– Vi börjar närma oss slutet på det helvetet vi levt i de senaste 8 veckorna. Från i måndags den 4 mars räknar vi ner på våra 28 karensdagar. För enligt veterinärer så måste karensdagar för den neurologiska sjukdomen EHV-1 utökas från 21 till 28 dagar, skriver Ann Borglund i ett inlägg på Facebook.

Läget för de hästar som varit sjuka är stabilt, men man vet ännu inte om alla kommer att kunna bli återställda från sjukdomen. Men nu vågar Ann, och de andra på ridskolan, iallafall hoppas.

– Vi har slitit tillsammans på ett helt fantastiskt sätt stöttat och hjälpts åt i denna mardröm. Tack alla ni som varit med oss i detta! 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.