Finanskrisen 2008 är orsak till dagens hästbrist

Just nu råder det brist på hästar här i Sverige och förklaringen finns i finanskrisen 2008, säger man idag i SR P1:s magasin Godmorgon världen.

Magnus Hamilton på Vallentuna ridskola intervjuas i inslaget och säger att det blivit allt svårare att hitta hästar att köpa.

– Det är inte lika lätt. Så fort du hittar en bra häst måste du slå till. Det är inte så att man kan åka omkring och vraka och välja.

Som många andra ridskolor har de köpt de flesta av sina hästar utomlands, där det går att köpa billigare – i länder som Tyskland, Polen och Litauen.

Han köpte den senaste hästen utan att se den i verkligheten, eftersom det är så svårt att resa.

I inslaget intervjuas också Emma Thorén Hellsten från ASVH. Det är hon som tar upp finanskrisen 2008 som orsaken till dagens hästbrist.
– I ekonomiskt osäkra tider som det var då så blir det en större risk att föda upp hästar. Du har en stor utgift redan innan fölet är fött. Bara att betäcka kan kosta 30.000 kronor och då är det inte ens säkert att det blir ett föl.

Efter finanskrisen bromsade aveln in. Botten nåddes 2013 och sedan dess har siffrorna långsamt klättrat uppåt. Men när coronapandemin slog till blev man orolig för att siffrorna skulle sjunka igen. Till allas förvåning ser man dock istället en uppgång!

– När tävlingarna ställdes in passade man på att betäcka ston som annars skulle ha gått till tävling.

Lyssna på hela inslaget här > > >

I vår film Lisen knackar på hos Jens Fredricson diskuterar han och Lisen Bratt Fredricson hästbristen och har ett annat perspektiv på frågan. Se avsnittet här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.