Equestrian Stockholm

Fint näringslivspris till ridsportmärke

Näringslivstidningen Dagens Industri delar ut Gasellpriset till de snabbast växande företagen i Sverige och nu har ridsportföretaget Equestrian Stockholm blivit årets Gasellvinnare i Stockholm.

Ridsportmärket Equestrian Stockholm startades av Johanna Ingelsson för fem år sedan och har blivit ett av Sveriges snabbast växande företag. Nu uppmärksammas de av tidningen Dagens Industri och blir årets vinnare av Gasellpriset i Stockholm.

– Det känns fantastiskt kul, säger Johanna. Framförallt är det ett kvitto på vårt jobb, för hela teamet.

– Sedan är det också bra att ridsporten uppmärksammas och att man ser att det går att driva starka och seriösa företag i vår bransch. Jag hoppas att det inspirerar fler, inte minst unga tjejer. Jag hoppas fler ska känna att ingen dröm är för stor!

Satsning på färgstarka, funktionella kollektioner med schabrak, benlindor och matchande outfit för ryttaren har i kombination med skicklighet i sociala medier skapat ett framgångsrecept.

– Varumärket kom egentligen fram för att vi kände att det fanns en brist på kläder som talade till oss, berättar Cecilia Claesson, marknadschef för Equestrian Stockholm och delägare i bolaget.
– De kläder som hängde i butikerna talade inte till oss, med stora blaffiga loggor. Det kändes som om dessa kläder var designade av män – vi ville ha kläder av tjejer för tjejer. Det skulle kännas exklusivt utan att man blev ruinerad och vi myntade begreppet ”affordable luxury”.

– Våra kläder ska vara snygga, bekväma och man ska kunna vara i stallet och känna sig så dressad att man kan gå och handla efteråt utan att byta om.

Senare har man också satsat på miljömedvetna produkter och har bland annat hittat en teknik där man använder kafferester för att neutralisera doft i kläderna.

– Ett stort problem med kläder är ju att vi tvättar dem för mycket, inte för att de är fläckiga utan för att de har lukt. Det är ett enormt slöseri med vatten och kläderna slits alltför snabbt. Därför köper vi nya kläder alldeles för ofta och det blir en ond cirkel av miljöförstöring, säger Cecilia Claesson.

Fakta Equestrian Stockholm

Ägare: Johanna Ingelsson, Bertil Ingelsson, Sofia Grundsten, Cecilia Claesson och Sarah Larsson.

Tillväxt 2016–2019: 1 283 procent.

Omsättning 2019: 26,4 Mkr.

Resultat efter finansnetto 2019: 1,6 Mkr.

Antal anställda 2019: 13.

I år kommer man att omsätta drygt 52 miljoner kronor och räknar med ett resultat efter finansiella poster på 10 Mkr.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.