Mark Todd, Leonidas II under VM 2014 där legendaren föll av i terrängen Foto: KimC.nu by Ateni AB

Fler vittnen träder fram – ingen försvarar men många förstår

Efter Mark Todds mycket publika nermontering av heder och ära, efter att han på film setts slå på en häst under en fälttävlansträning, har flera ögonvittnen trätt fram. En har publicerat en längre film.

När publika personer och för den delen ikoner inom sport och andra branscher blir påkomna med mindre lämpligt beteende, ibland rent katastrofalt sådant, så är det vanligt att en grupp trots allt går ut och försvarar personen. Det är inte handlingarna som ursäktas eller försvaras men personen som utsätts för kampanjen /drevet får ofta sympati trots sina handlingar.

Mark Todd har bett om ursäkt men han är under utredning hos den brittiska galoppsportorganisationen BHA och är avstängd som tränare tillsvidare. Han har självmant avgått från sin post som ambassadör för en hästvälfärdsorganisation. Inte med ett ord försvarar Mark Todd sitt handlande.

Uppenbarligen är det flera i Storbritannien där Mark Todd bor sedan flera år som tycker att nätdrevet går för långt. De senaste dagarna har flera många och långa inlägg publicerats. En av dem har lagt ut hela filmen från förloppet med den vita ponny som får ta emot tio rapp med en tunn trädgren, som garanterat svider i skinnet. Ryttaren som sitter på den vita ponnyn, instagramkontot @chloet.eventing, var den som ursprungligen postade det korta klippet om hur hennes ponny spöades vid en terrängträning under 2020. Filmerna är borttagna från hennes TikTok och instagramprofiler, alternativt dolda för publikvisning.

Det som visas på filmen är långt ifrån behagligt att se på men hur många kan ärligt säga att de aldrig sett i stort sett samma hantering på terräng och hoppträningar, inte helt ovanligt i samband med vattenmattor och liknande hinder. Det är inget försvar för beteendet på något sätt, mera en kommentar om att det skulle kunna bli ganska trångt vid skampålen om fler vittnade mot andra profiler, särkilt sett med några år i backspegeln.

Det framgår också av filmen att den större gruppen åskådare inte reagerar det minsta negativt på incidenten, ytterligare en kulturskillnad mellan hästhantering i olika länder kan hända.

De nya vittnena ger mer kontext till händelsen som ledde fram till spöslagen och trådskaparen här påstår inte att det är rätt att göra så men ger en tydligare bild av händelseförloppet.

Trådskaparen Mother Trucking Eventers har också gett sin syn på saken och inlägget har delats över 850 gånger och har över 750 kommentarer som går åt båda håll, både fördömande och förstående.

Oavsett hur framtiden ser ut, om Mark Todd får sin tränarlicens tillbaka eller inte, hans publika image är oåterkalleligen skadad i den större allmänhetens ögon. För andra kommer han att fortsätta vara en levande legend.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.