Flera larm om febriga hästar

Även om SVA så sent som i helgen blåser ett visst ”faran över”, åtminstone tillfälligt, vad det gäller den allvarliga formen av virusabort fortsätter larmen om febriga hästar att komma in. Denna gång från Nynäshamn, Ekerö och Värmdö.

Från tre platser i och omkring Stockholmsområdet kommer nu larm om sjuka hästar.

Nynäshams ridklubb har stängt anläggningen både för inkommande och utgående ekipage. På sin hemsida meddelar man att man inte vill att någon lämnar gården på grund av en febrig häst. Hästen uppvisar inga andra symtom än just feber men veterinär är tillkallad. Ridklubben upplyser också om att man kommer att fortsätta att hålla lektioner då alla lektionshästar är friska.

Även i Värmdö kommun kommer rapporter om en febersjuk häst. Länsstyrelsen har lämnat isoleringsrekommendationer och prover har tagits.

Kvarkalarm

Inte heller där stannar det. I Ekerö kommun uppvisar en häst kvarkaliknande symtom. Även här är isoleringsrekommendationer lämnade och provtagning gjord.

Östergötland

Även i Östergötland har två hästar drabbats av feber. Båda hästarna står hos stall Skogslotten utanför Norrköping. Den första hästen insjuknade den 6 februari och den andra den 9 februari. Båda hästarna är privathästar och är isolerade. De står i samma stall och det är ännu oklart vad för sjukdom det rör sig om. Den första hästen testade dock negativt så väl för abortvirus som för A2-hästinfluensa.

Ridklubben har lämnat restriktioner till ryttare och privathästägare men kommer att hålla lektioner som vanligt då inga lektionshästar är drabbade.

SVA: Inga nya fall

Så smittsäkrar du stallet 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.