Foto Wikimedia

Flyinges nya tävlingsanläggning väcker oro och ilska

– Jag har blivit ett nervvrak. Jag och många andra har lagt min själ och mina pengar för att kunna leva drömmen i denna hästbygd. Det har blivit en mardröm, säger en av många grannar som upprörs av Flyinges jättebygge av en ny tränings- och tävlingsanläggning där byggaren också hoppas få uppföra bostäder.

Sydsvenskan och HD väljer i sin artikelserie där man granskar hästbranschen idag ett nytt spår, där man undersöker byggprojektet i Flyinge.

Till Ridenews kommenterar Flyinges VD Christina Rosell: ”Flyinge AB/ Flyinge Kungsgård har ingenting med det byggprojekt som det refereras till i artikeln annat än vi sålt marken till de entreprenörer som utvecklar området. ”

 

 

Vid anrika Flyinge kungsgård bygger man nu en stor anläggning med nya ridbanor och en upphöjd vall, som man ska kunna rida på. Byggaren hoppas också att han ska få bygga ”bungalower för hästfolk” inuti den 2,5 m höga vallen.

I dagens Sydsvenskan och HD fortsätter man sin granskning av hästbranschen med ett nytt spår, där man undersöker byggprojektet i Flyinge. Reportrarna har intervjuat grannar i bygden, som säger att det kör lastbilar med jordmassor till bygget så ofta som en gång i minuten, den gamla ridstigen har täckts över, de får oklara besked om hur planen ser ut och byggaren uppträder aggressivt och konfrontativt. De vågar inte närma sig honom.

Byggaren Nedeljko Bodulica kallar projektet”en paradispark” för ryttare.

– Detta blir Europas bästa utomhusbana, det står jag för. Alla som bor här ska bli glada. Deras hus kommer att öka i värde med 30 procent, säger Nedeljko Bodulica till Sydsvenskan och HD.

Byborna ifrågasätter  att det behövs så stora mängder med jordmassor och misstänker att Nedeljko Bodulica får enorma pengar för massorna.

”Kanske får jag, kanske inte” säger Nedeljko Bodulica.

Flyinges VD Christina Rosell kommenterar artikeln i ett brev till Ridenews:

– Flyinge AB/ Flyinge Kungsgård har ingenting med det byggprojekt som det refereras till i artikeln annat än vi sålt marken till de entreprenörer som utvecklar området. Flyinge har valt denna köpare före andra spekulanter som velat bygga en större mängd hyresbostäder på marken då vi ser att dessa köpare kan bidra till Riksanläggningens och områdes utveckling inom ridsporten genom framtida samarbeten, säger Flyinges VD Christina Rosell i sitt brev till Ridenews.

– Flyinge AB kommer i anslutning till marken bygga två nya utomhusbanor och skapa anslutningar till den nya belysta och breddade ridvägen men det har ingenting med det som sker på området just nu, säger hon vidare i brevet till Ridenews.

En av de banor som ska byggas är enligt artikeln i Sydsvenskan och HD en fibersandbana för året runt-bruk.

– Landslagen i fälttävlan är ganska styrda av årstider och väder. Med en stor fibersandbana kan de träna terränghoppning på ett så bra sätt som möjligt både tidig vår och sen höst”, säger verksamhetschef Anders Grane till Sydsvenskan och HD i dagens artikel.

En anonym bybo som tidningarna talar med säger:
– Jag har blivit ett nervvrak. Jag och många andra har lagt min själ och mina pengar för att kunna leva drömmen i denna hästbygd. Det har blivit en mardröm.

Läs hela artikeln (låst) här > > >

Se vår film där Jens Fredricson guidar Ridenews på Flyinge och bland annat visar området för den nya anläggningen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.