Ride TV

Fölsto drevs i sken av fyrverkerier – se de omfattande skadorna

Nyårsafton. En härlig tid för firande för många. Ren skräck för andra. För Cecilia Kristensson i Vellinge började mardrömmen redan för en vecka sedan när hästarna skrämdes på flykt av fyrverkerier.

Cecilia Kristensson stod i sitt fönster och såg hur hela flocken kom springandes. Hennes vita fölsto – med föl vid sidan – sprang också förtvivlat. Och föll handlöst i marken.

– Det var mitt på dagen så det var inte ens mörkt. De började smälla redan på juldagen, säger en bedrövad Cecilia.

Ena framknäet är rejält svullet. Foto: Privat

Själv tar hon alltid in alla hästar på nyår, även de som går på lösdrift. Men när smällarna kommer frekvent även utanför nyårsafton blir situationen helt ohållbar.

– Det är jättejobbigt för de måste få vara ute lite. Man kan inte stänga in dem på julafton och släppa ut dem den femte januari. Det funkar ju inte, säger Cecilia.

Går inte rida

Hon har både egna hästar och inackorderingar i stallet. Tio på lösdrift och 22 inackorderingar. Smällandet har gått så långt att de inneboende inte vågar rida. Dels är det en liten bit att ta sig till ridhuset – men även inne i ridhuset hörs smällarna och ljuset syns.

– Det hjälper inte att radion står på för fullt i ridhuset.

Nästa år gäller totalt fyrverkeriförbud utan tillstånd. En farhåga är att folk därmed smäller så mycket det går i år – innan det är för sent. Cecilia Kristenssons sto står nu skadad i stallet till följd av raketerna.

– Hon är så svullen så hennes öga är knappt öppet. Sen fick hon skrapsår på mulen och ett svullet framknä, är stel i bakkärran och svullen vid armbågen, säger Cecilia.

Kunde gått värre

Lyckligtvis var stoet inte betäckt just i år och läkningen går framåt. för Cecilia Kristensson var det mer ren tur att det inte gick värre. Redan under juldagens smällande blev det kaos på gården.

– Redan då stack de i väg första gången. Jag fick tag i valackerna och fick in dem. Det var så illa att jag fick spola av dem. Den ena var så upprörd att jag knappt kunde hantera honom. Han tjongade till mig i ansiktet så jag nästan fick näsblod, säger Cecilia.

Ögat fick sig en smäll. Foto: Privat

Det är inte bara hästarna som far illa över nyår. Även katten mår dåligt av alla smällare.

– Han kräker blod efter nyårsafton, säger Cecilia som är orolig för djurens del.

– Det hade varit så himla skönt att inte behöva ha ont i magen på nyår. Tar vi in hästarna helt riskerar vi kolik. De är vana vid att vara ute dygnet runt. De måste få komma ut lite iallafall. Det är en sak att smälla under själva nyårsafton, då är vi alltid i stallet. Men när de börjar på juldagen känns det hopplöst. Vissa hästar blir helt hysteriska även under nyår trots att vi ger lugnande. Det biter inte, säger Cecilia.

Även efter nyår väntar extrajobb ute på fälten. De uppskjutna raketerna måste bort så de inte riskerar att hamna i årets skörd.

– Man vill verkligen inte ha sånt liggande och få in det i de plastade balarna sen, säger Cecilia Kristensson.

Expressen har tidigare i år skrivit om vad som gäller för fyrverkerier. Länken hittar du här. 

Krönika Angelica Forsberg: Är det värt det? 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.