Annika Tjernström, generalsekreterare, Svenska Ridsportförbundet

Förbundet om sexuella övergrepp: ”Polisanmälan inte förutsättning för att vi ska agera”

Svenska Ridsportförbundet har fått mycket kritik för att man inte tar tag i frågor om trakasserier och sexuellt utnyttjande. Igår publicerade förbundet en längre text på sin hemsida för att berätta sina rutiner kring hur man agerar när det gäller misstankar om övergrepp, trakasserier eller andra svåra frågor.

– Vi tar alla signaler på största allvar och vill att händelser med övergrepp och trakasserier kommer upp till ytan så att vi kan agera, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet på förbundets hemsida.

Där berättar man att utbildning och stöd till ledare är en viktig del och att man försöker sprida kunskap till unga om vad sexuella övergrepp är, vad gör man om man blivit utsatt själv eller om en kompis råkar illa ut.

När det kommer till sexuella övergrepp och trakasserier till exempel, ska det omedelbart anmälas till polisen.
– Brott ska alltid anmälas till polisen, det är oerhört viktigt, säger Annika Tjernström i texten och tillägger:
– En polisanmälan behöver dock inte vara en förutsättning för att vi ska agera.

Man säger också att man agerar omgående om det kommer in en anmälan, men det ska inte vara fråga om hörsägen eller på annat sätt en anmälan där det ”saknas substans”.

Förbundet ger också rådet att man ska prata med någon i sin närhet eller någon ansvarig i sin förening.
– Situationen bör i första hand alltid hanteras där den har uppkommit, säger Kicki Ronnerberg Bäckman, som bland annat arbetat i Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott.

Det går också att göra en anmälan till förbundets Medlemsombudsman, till någon på förbundets kansli eller till förtroendevalda. Riksidrottsförbundet har Idrottens ombudsman på sitt kansli och också en visselblåsarfunktion.

– Gemensamt är att vi behandlar alla frågor och anmälningar konfidentiellt. Det är en förtroendefråga, både för dem som kommer med ett klagomål eller anmälan, och den det berör, säger Kicki Ronnerberg Bäckman.

Hela texten hos Svenska Ridsportförbundet > > >

Kontakt Disciplinnämnden 

Kontakt Juridiska utskottet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.