Förbundsveterinären: Viruset har blivit alltmer aggressivt

Vid dagens presskonferens med Svenska Ridsportförbundet med anledning av utbrottet av EHV-1-viruset i Europa deltog förbundsveterinär Peter Kallings. Han säger:
– Det verkar tyvärr som att det här viruset har blivit mer aggressivt på senare år.

– Jag känner inte till någon förklaring till varför viruset blivit mer aggressivt. Vi har aldrig haft så här stort utbrott i Europa. I USA har man haft ett stort utbrott med 800 hästar inblandade. Det har forskats, men man har inte kommit åt pudelns kärna. Herpesvirus är lite skumma, de kan ligga latent.
När det handlar om att transportera hästar är Kallings tydlig med att man aldrig kan resa med en häst som har feber. Men hästen kan vara sjuk eller smittad utan att visa feber.
– Åker en häst som håller på att bli sjuk hela vägen hem är det risk att det bryter ut, stannar man så kan man sprida smitta. Det finns många facetter i detta.

Tre ansikten

– Det är en sjukdom som kan ha tre ansikten. En lindrig variant med luftvägssymptom och feber, eventuellt hosta. Den andra är den neurologiska formen med förlamningssymptom på bakdelen och små proppar i ryggen. Den tredje formen är abort, där ett dräktigt sto kastar sitt föl, därav det gamla namnet virusabort.

– Någon behandling finns inte, virala medel för människa har inte någon effekt på häst. Det vaccin som finns tar inte mot den neurologiska varianten.

När det gäller de ekipage som varit ute och tävlat gäller tydliga regler:
– Vi rekommenderar isolering i 2-4 veckor när hästarna kommer hem. Hästar som ska isoleras ska om de går i hage vara minst femtio meter ifrån andra hästar.
– Det borde man egentligen alltid göra, inflikar SvRF:s ordförande Ulf Brömster.

Inget tävlingsstopp i Sverige

FEI meddelade igår att man stoppar alla internationella tävlingar i tio Europeiska länder fram till 28 mars. Frankrikes ridsportförbund har också meddelat att man stoppat alla tävlingar i landet, nationella som internationella.
Utbrottet i Europa föranleder dock inte någon stängning av våra egna tävlingar i Sverige.
– SVA råder oss för närvarande inte att ställa in de tävlingar som finns. Vi har inte mer smitta i Sverige än vi brukar ha, säger SvRF:s sportchef Andrea Barth.

Enligt Gittan Gröndal , tf statsveterinär på SVA har man provtagit smittade hästar i Sverige som kommit från Valencia. Men Peter Kallings vill inte kommentera det.

– Veterinärer och SVA har tystnadsplikt och man ska inte glömma att den här sjukdomen kan vara ganska banal. Neurologiska och aborterna är anmälningspliktiga men inte den variant där hästen bara får luftvägssjukdom.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.