hovslagare hovslageri

Förlängd ansökningstid till hovslagarutbildningen pga Corona

Varje steg hästen tar ska vila på förstklassiga hovar heter det på hästnäringens riksanläggningar Wången, Flyinge och Strömsholm. Här utbildas framtidens hovslagare. I år förlänger man ansökningstiden en månad på grund av den rådande epidemin.

På hästnäringens riksanläggningar studerar elever i en fantastisk historisk hästmiljö med stark närhet till rid-, islandshäst-, galopp- och travsporten. Eleverna får följa föl i sin utveckling från födsel till färdig tävlingshäst och vara en del av deras hovvård.

Niclas Björklund är lärare på hovslagarutbildningen vid Ridskolan Strömsholm och verkning av föl och unghästar som ett specialområde.

– Ska man korrigera benställningen hos ett föl måste det göras ganska omgående efter att fölet är fött. Efter två månader är det för sent, förklarar Niclas, och fortsätter:

– Men det gäller också att se om fölet verkligen behöver korrigeras eller inte. En del saker rättar till sig när fölet växer upp.

Utbildningen ges på Wången, Flyinge och Strömsholm men ambitionen är att ha ett regelbundet utbyte mellan elever och lärare på de tre anläggningarna. Till exempel har man gemensamma föreläsningar online. Just utbytet mellan erfarna lärare och elever som har samma brinnande intresse av hästar beskriver många som väldigt roligt och inspirerande. Och eleverna påpekar att det är allt för få som förstår hur mycket som begreppet hovslageri inrymmer.
– För mig är det viktigt att hitta ett jobb som jag kan trivas i länge och där jag ser fram emot varje arbetsdag. Valet föll på hovslagare för att det är ett yrke som man aldrig blir fullärd i. Och jag älskar att lära mig nya saker! säger Ida Brekke som läser första året på hovslagarutbildningen.

Tilläggsutbildning för redan yrkesverksamma hovslagare

För dem som redan jobbar som hovslagare och vill få mer kunskap finns en ettårig tilläggsutbildning. Den är på deltid och delvis på distans för att deltagarna ska ha möjlighet att fortsätta driva verksamhet samtidigt som de studerar.

Efter utbildningarna kan man ansöka till Jordbruksverket för att bli godkänd hovslagare och då kunna behandla hovsjukdomar och få arbeta på delegering av veterinär.

Irma Lennartsson är en av dem som går tilläggsutbildningen för hovslagare
– Jag ville få möjlighet att kunna göra mer i arbetet; behandla hovsjukdomar, göra beslag och kunna jobba på delegering av veterinär som endast godkänd djurvårdspersonal får. Förhoppningsvis får jag in mer varierande och utmanande uppdrag med nya titeln, säger Irma Lennartsson.

Förlänger ansökningstiden i pandemitid

Ansökningstiden är på grund av den rådande Corona-epidemin förlängd till den 15 maj.
– I år förlänger vi ansökningstiden då vi inte vill riskera att Corona-utbrottet påverkat ansökningarna till hovslagarutbildningarna. Många har nog helt enkelt fått mycket annat att tänka på, men samtidigt kommer efterfrågan på utbildning säkert att öka när vi kommit ur den här krisen, säger Jennie Sundin, utbildningsansvarig.

– Jag tycker att den som funderar på att söka ska göra det. Det är sällan man ångrar det man har gjort – men ofta ångrar man det som man inte gjorde! säger Ida Brekke.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.