sjukdom nonsens

Första stamcellsläkemedlet för häst – efterlängtat och kontroversiellt

Det första stamcellsläkemedlet för häst har nu godkänts av EU-kommissionen. Men forskningen är omdebatterad och här i Sverige något solkad av en forskningsskandal på Karolinska Institutet.

Nu har det, enligt tillverkaren, första stamcellsläkemedlet för hästar godkänts av EU-kommissionen.
Läkemedlet Arti-Cell Forte har tagits fram av det belgiska forskningsföretaget Global Stem Cell Technology (GST). Det ska användas för att minska mild till måttlig hälta hos hästar som exempelvis har artros – något som en fjärdedel av alla hästar utvecklar förr eller senare. Genom att spruta in stamceller, som levereras i fryst form, i brosket kan man stimulera biomolekylära processer i lederna som minskar inflammation. I en fältstudie av behandlingen har effekterna varit långvariga, i mer än ett år.
– Vi är säkra på att produkten kommer att bli en game-changer inom hästhälsa, säger Jan Spaas, VD för Global Stem Cell Technology.

Läkemedlet kommer att finnas tillgängligt från maj-juni i år i flera europeiska länder.

Stamcellsläkemedlet är inte okontroversiellt. Stamcellsforskning som sådan har alltid varit omdebatterad. Förra året uppmärksammades otillåten stamcellsforskning på Karolinska Institutet. Forskaren Markus Maeurer skulle i sitt laboratorium på KI forska kring botemedel mot bland annat TBC och cancer, men bedrev där arbete med hästceller i flera år utan etiskt godkännande. Han satt tillsammans med en känd företagsledare, en veterinär, en ryttare och en hästsportprofil i styrelsen för ett bolag som skulle utveckla veterinärläkemedel.

Pressmeddelandet från tillverkaren > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.