dressyr knoppar nonsens

Förväxlade foderhinkar – stängs av

Under tävling hos Fjärås Hoppryttare i somras dopingtestades ryttarens häst. Resultatet visade den förbjudna substansen Meloxicam. Den ansvariga för hästen har nu gjort en överenskommelse med Svenska Ridsportförbundet.

Ryttarens egen förklaring till att hästen hade den aktuella substansen i kroppen var att man blandat ihop foderhinkarna. Hästarna går på lösdrift och togs in i stallet inför tävlingen samt för att medicinera den ena av dem. De två foderhinkarna hade olika färg, uppger personen, men säger att man blandat ihop dem. Man förklarar också att den skadade hästen inte är lätt att ge medicinen i munnen och att man därför stoppar det i fodret.

Det faktum att ett av stallets ston var högdräktig och skulle föla gavs också som ytterligare förklaring till incidenten. De inblandade uppger att de vakade över stoet och att de därmed var trötta under den perioden.

Veterinär har bekräftat att man skrivit ut Metacam till en annan häst i stallet. Enligt disciplinnämnden finns det ingen anledning att misstro uppgifterna. Hästansvarig och förbundet har kommit överens om en tre månaders avstängning och struket resultat för ekipaget. Disciplinnämnden var enig i att godkänna överenskommelsen.

Eventuell överklagan ska lämnas in 8 oktober.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.