nonsens hage grupp islandshäst

Från idag ska din häst vara registrerad – men ännu krånglar systemet

Från och med idag gäller EU:s nya lag om att alla hästar och de flesta andra djur utom sällskapsdjur ska vara registrerade. Men registreringen går knackigt och det är ännu bara en femtedel av Sveriges hästar som registrerats.

Från och med idag 1 oktober ska alla Sveriges hästar registreras på den anläggning där de är uppstallade – detta enligt en ny lag från EU. Ansvaret ligger hos den som har anläggningen, inte hos hästägaren. Syftet med EU:s nya krav på registrering är att kunna spåra och hantera smittor och sjukdomar.

Den som inte följer lagen riskerar föreläggande och vite. Det kan också bli problem om man vill skicka en häst utomlands eller till en annan anläggning.

– Eftersom det inte är tillåtet att ta emot hästar som inte kommer från registrerad anläggning, så om jag inte har registrerat min anläggning men skickar iväg min häst till någon annan som har registrerat min anläggning så bryter jag mot bestämmelserna, säger David Slottner på Jordbruksverket till Dagens Eko i SR P1.

Det gäller just nu de allra flesta hästar och anläggningar, då man idag kunde konstatera att endast 75.000 av landets cirka 350.000 hästar registrerats.

David Slottner kan dock inte svara på när man kommer att börja jaga syndarna.
– Det vågar inte jag svara på. Det kommer att behöva göras förr eller senare, säger han.
Registreringen har tidigare krånglat och man fick under en tid stänga systemet. Nu har det varit igång sedan månader tillbaka, men många upplever fortfarande problem.

Räkna dock inte med att få hjälp på en gång – i telefonkön för den som vill ha support kan man få vänta upp till två timmar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.