Snudd på all sorts träning går under friskvårdsbidraget och tränare kan erbjuda sina ryttare möjligheten. Foto: Kim C Lundin (Personerna på bilden exemplifierar numera avdragsgill träning på terrängbana respektive en profesionell tränare i aktion)

Friskvårdsbidrag för ridning fyller ett år

Lång kamp gav resultat – i år firar friskvårdsbidrag för ridning ett år. Ett viktigt beslut för landets ridskolor, tränare och ryttare.

Friskvårdsbidrag för ridning

Svenska Ridsportförbundet uppmärksammar att den 15 januari 2018 gav Skatteverket gav klartecken till att även ridsport får skattebefriat friskvårdsbidrag. Det var ett besked som kom efter flera års lobbyarbete, en lång och stundtals mödosam kamp med motstånd från flera politiska partier.

– Friskvårdsbidraget kan i princip användas för vilken motion av enklare slag som man vill ha och kommer överens med arbetsgivaren om, förklarar Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket i SvRF:s sammanställning.

Vad är friskvårdsbidrag?

Arbetsgivare har under flera år kunnat ge anställda en möjlighet att träna och utöva olika sporter med ett skatttebefriat bidrag. Det har använts till gymkort, olika lagsportsträningar, alpin sport – i stort set var det bara golf och ridning som stod utanför till sist. Syftet har varit att motion och träning främjar hälsa. Att preventivt uppmuntra anställda till fysisk aktivitet blir ett sätt att hålla nere sjuktalen.

Från den 1 januari 2018 är ridning godkänd för att ansöka om skattebefriat friskvårdsbidrag.

Hur går det till?

Det är upp till varje arbetsgivare vad som ingår i ett friskvårdsbidrag och även nivån för bidragets storlek. Din arbetsgivare måste först bestämma vad som gäller och en personalförmån måste omfatta alla på arbetsplatsen.

– Friskvårdsbidraget kan i princip användas för vilken motion av enklare slag som man vill ha och kommer överens med arbetsgivaren om, förklarar Pia Blank Thörnroos.

Utgångspunkten är att ridning omfattas, till exempel lektionsridning, för tränare eller turridning.

Exempel på ridaktiviteter som omfattas

  • Lektionsridning på ridskola är godkänt
  • Voltige hos en ridskola är också godkänt
  • Ridhusavgiften kan också dras av ( precis som alpint kan dra av för liftkort)
  • Att anlita tränare/ridlärare för träning på egen häst är också godkänt

Exempel på ridkostnader som inte godkänns

  • Inga avdrag för utrustning kan göras
  • Inga avdrag för medlemsavgifter i förening
  • Kostnad för träning får inte gå över 1000 kronor per tillfälle
  • Träning hemma på egen gård där du bor och har hästen uppstallad
  • Omkostnader för hästhållning, till exempel uppstallning och foder, är inte avdragsgillt

Vad krävs av din tränare eller ridskola?

Som alltid med kostnader som du vill göra avdrag för eller få ersättning för gäller att du ska kunna visa upp kvitto för träningstillfället/motionen. Din tränare ska skriva ett tydligt kvitto där ditt namn, datum, träningsomfattning, ersättning och moms finns med. Eftersom Friskvårdsbidrag ofta ersätts årsvis eller sker i form av årskort och liknande har ridsportens företrädare en del att fundera på. Kanske dags för träning på klippkort och sammanställning vid ett och samma tillfälle.

Skatteverket, om friskvårdsbidraget

Källa: Svrf / Skatteverket

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.