Gemensamt vatten – en säkerhetsrisk

Den fruktade luftvägssjukdomen kvarka sprids över landet. Nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för gemensamma vattenkar på tävlingsplatser.

Kvarka är en bakteriell luftvägsinfektion som är extremt smittsam. Den kan smitta genom kläder, otvättade händer eller exempelvis utrustning. SVA vill nu också varna för den gemensamma vattenhon, en smidig – men farlig – lösning på tävling.

 

Den sjuka hästen utsöndrar bakterien från nosen ett till två dygn efter första febertoppen. Faran är dock inte över när hästen inte längre visar de tydliga symtomen. Forskning visar att hästarna kan utsöndra smittan två till tre veckor, eller mer, efter att symptomen försvunnit.

 

Det tar mellan tre dagar och två veckor för en smittad häst att bli sjuk. Det kan till en början vara svårt att hitta bakterierna med så kallat svabbprov. Anledningen är att det tar någon dag innan bakterierna når näshålan från lymfknutorna.

 

Det räcker med att veterinären misstänker kvarka för att sjukdomen ska rapporteras in. SVA har på sin hemsida en ”kvarkakarta” där man själv kan följa utvecklingen i Sverige. Du hittar kvarkakartan här

Veterinär bedömer vilken behandling som är lämplig. Men vanligast är att sjukdomen får läka ut under isolering och vila.

Symtom

Här är de symtom som SVA vill att man ska hålla utkik efter.

  • Hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.
  • Näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (kan då förväxlas med virusinfektion).
  • Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
  • Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.