Genmäle till blogginlägg av Camilla Ivarsson, publicerat 15 december, 2018.

Svar till Camilla Ivarsson angående hennes artikel ”Kriminell respektlöshet”
I din artikel publicerad i Ridenews Kriminell respektlöshet 14/12-2018 går du ut med direkta lögner om hästen och omständigheter angående hästens bakgrund som du inte känner till överhuvudet taget!
I artikel 28/1-2019 skriver du ”Jag är/var inte ute efter att ”hänga ut” någon vilket jag så klart inte gjorde men jag ville belysa ett problem som finns i branschen”. Hade du skrivit generellt och i allmänna ordalag om ett problem som du vill få fram hade det varit sin sak. Men du skriver om ett specifikt fall och i detalj om hästens ”skador”. Du skriver bl.a om undersökningen gjord på Evidensia Djursjukhus att hästen hade allvarliga fel på SI-leden och dessutom många gamla kroniska skador på bakbenen!!
Du skriver följande om undersökningen på Evidensia:
När vi väl var där så berättade jag för veterinärerna att jag var helt övertygad om att även om hästen visar tecken på hälta så sitter felet i korset/sileden. Nästan lite läskigt men när den ultraljudades rektalt så visade det sig att den hade allvarliga fel på SI-leden och dessutom många gamla kroniska skador på bakbenen.
Det här är intyg från mitt försäkringsbolag som skriver följande:
Ann Sunne-Holst <Ann.Sunne@dina.se>
Tis 2019-01-15, 14:23
Härmed intygas att hästen———————– varit försäkrad i Dina Försäkringar. Hästen har inte någon skadehistoria här.
Ann Sunne-Holst
Djurspecialist
Dina Försäkringar AB
Jag har låtit tre veterinärer ta del av journaler av undersökningen som du skriver om på Evidensia Helsingborg och alla tre skriver :
Hästen är ohalt t.o.m. på böjprov. Den har inga röntgenförändringar i knäna. Ultraljudsfynden är exakt likadana i båda bakbenen vilket tyder på att det är helt normalt för den här hästen. Hästen har ingen led mellan länd och kors vilket den rimligen är född med. Sammanfattningsvis, inget i denna undersökning indikerar att det är något fel på hästen.
Jag har skickat dig intyget både från försäkringsbolaget och på veterinärernas utlåtande.
I Sverige regleras den allmänna straffrätten i brottsbalken (1962:700) (BrB) förtal med att utpeka någon såsom klandervärd i sitt levnadssätt eller är ägnade lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Med ”är ägnade” åsyftas att uppgifterna typiskt sett ska räcka för att få den utpekade missaktad. Det behöver inte visas att uppgifterna faktiskt har lett till missaktning. Det är inte en förutsättning för förtal att den utpekade personen nämns vid namn, men man ska kunna koppla uppgifterna till personen.
När du ljuger om skador som denna häst aldrig haft/har misskrediterar du säljaren , som i detta fall kan härledas till mig. Och du insinuerar att jag är oseriös säljare som undanhållit saker bara för att sälja av ekonomiska skäl. Hästvärlden är liten och jag har fått reaktioner på ditt inlägg. Och i detta fall lett till missaktning. Inte bara mot mig för den delen utan på den stackars oskyldiga hästen där folk har skrivit att hästen borde avlivas och andra hemskheter!
Vem vill köpa en häst utan att veta dess historik? skriver du. Jag undrar varför du inte ringde MIG istället för ägaren jag köpte hästen av för flera år sedan tillbaka? Du vet mycket väl vem jag är. Dessutom sprider du lögner om att hästen är halt på alla fyra och hur jag kunde lura på någon en sån häst!
Du skriver följande ”Jag följer alltid samma plan med alla hästar som kommer till oss. Först får de landa en dag i sin nya miljö och dag 2 & 3 jobbar de i lina eller töm. Jag tycker att det är viktigt att de får en bra start hos oss och att vi får en god relation. När det väl var dags för att sitta upp så kändes hästen väldigt spänd och svår. Den bästa beskrivningen är att jämföra med att köra en krockskadad bil som är skev och krokig. Nåväl tänkte jag den var ju både väl besiktigad samt röntgad överallt så fel kunde inte vara på den det hade ju ägaren intygat mig om. Det enda som behövdes var en duktig ryttare för att utbilda den. Jag försökte med det mesta som till exempel longera den ordentligt innan uppsittning, byta sadlar, byta bett, rida inomhus, rida utomhus, stå i solariet innan jobb, stå länge med magnettäcke ja listan kan göras lång men hästen blev bara mer och mer spänd och skev.”
Jag kan förstå när man driver ett försäljningstall inte kan ge den tid som vissa hästar behöver. Men det jag vänder mig mot är att det finns ingen ödmjukhet eller horsemanship när du skriver det enda som behövdes var en duktig ryttare för att utbilda den. Denna häst är en väldigt känslig häst. Och då menar jag mentalt känslig. Det kan ta lång tid för en häst att känna sig trygg och lita på sin nya ryttare. Jag underströk till köparen hur noga det var att denna häst verkligen fick lång tid att acklimatisera sig i sin nya miljö. Den nya ägaren följde inte mina råd. Jag har köpt hästar som det tagit månader för att få förtroende och känna sig trygg i sin nya miljö .
Efter bara några dagar ville nya köparen häva köpet. Jag hade ingen möjlighet att köpa tillbaka hästen däremot erbjöd jag mig att hjälpa hen. Köparen ville inte ha min hjälp utan hen skulle undersöka hästen igen för att leta efter fel så hen kunde häva köpet. Inte denna gång heller hittades det något ”fel”. Utlåtandet från den undersökningen:
Ägare önskar röntgen nacke och rygg då hästen ej fungerar vid ridning och precis är inköpt. Utan diagnos , Hältundersökning , Röntgen Nacke och rygg inom norm gränser
Du fortsätter ditt inlägg:
Min undran är så klart varför ingen annan än jag funderat på om hästen har haft ont? Alla säger att den är känslig! Min fråga blir då direkt, varför är den så känslig att den blir svårriden? Klart hästar är olika och många är hetare än andra osv men alla hästar måste kunna ridas i alla gångarter och med stabil kontakt med bettet utan massa gramaner och skit!
Att du som haft hästen en så kort tid kan göra de här uttalande är helt otroligt och tyder på att du har alldeles för höga tankar om dig själv. Jag har ägt hästen i flera år. Jag rider Grand Prix
dressyr och har utbildat och sålt en hel del hästar genom åren. En häst kan vara känslig mentalt och inte för hjälperna. Under alla dessa år har jag faktiskt knappt stött på någon häst som haft fysiskt ont, däremot känslomässigt ont. En häst kan reagera på mental trauma som om den hade fysiskt ont. Det är precis det som hänt denna häst! Om du är så kunnig hur kan det komma sig att du som du skriver försökt med det mesta men hästen blev bara mer och mer spänd? Att inte det säger dig någonting om hästen du som är så duktig på att läsa hästar? Vid undersökningen på Evidensia Helsingborg anmärker till och med veterinären att hästen är spänd i rygg och ländrygg. Hästen var inte spänd någonstans vid försäljningsbesiktningen.
För att bemöta kort det du skriver att ALLA hästar måste kunna ridas utan graman och skit. Givetvis ska man sträva dithän. Men jag är av den uppfattningen att det är vi som ska anpassa oss efter hästen och inte hästen efter ryttaren. Vissa hästar känner sig tryggare att ha t.ex graman fäst på sidorna för att balansera och bära sig. Samma effekt som när du longerar, att ha inspänningstyglar, just för att arbeta hästen rätt och i balans.
Det är tråkigt att du ramlade av. Vad som är sagt mellan dig och ägaren vet jag inte. Men du som jobbar med att ta emot hästar borde vara medveten om vilka risker du utsätter dig för. Det är därför jag inte tar emot hästar längre. Och den beskrivningen när du ramlade av….att det var det värsta du suttit på. Du verkar vara en riktig drama queen. Det hände ju ingenting med dig. Jag själv har haft flera hjärnskakningar, blivit medvetslös, brutit näsa, armar m.m. Det är ingen riskfri sport. Det tror jag alla vet.
Du avslutar med:
Varför blir det då så här? Enligt mig finns det säkert många orsaker. Den största grejen är nog att det finns stor okunskapen och inte så många som kan ”läsa av” en häst. Sen tror jag att den största anledning är pengar. Det flesta är tyvärr beredda på att undanhålla en hel del för att de behöver sälja av ekonomiska skäl. Jag blir så otroligt ledsen bara att det alltid hästarna som kommer i kläm! Jag önskar ibland att det kunde finnas någon form av instans från myndighetshåll som t ex Ridsportförbundet, Jordbruksverket eller någon ny instans som ger seriösa hästföretagare en certifiering.
Det är alldeles uppenbart att du syftar på detta fall när du skriver varför blir det då så här? Många orsaker? Seriösa hästföretagare? Du insinuerar att jag skulle vara oseriös och undanhålla saker för att sälja av ekonomiska skäl? Ja, ibland behöver man tyvärr sälja av ekonomiska skäl. Vem är du att döma andra människor? Du har ingen aning om min eller andras livssituation.
Varför gör du då så här Camilla? Det enda jag kan komma på är att du vill hävda dig själv och visa dig duktig. Det kan du göra bäst du vill, det finns säkert de som går på det men du ska inte göra det på bekostnad av någon annan! Hela din artikel genomsyrar din självgodhet och besserwisser attityd! Sen är du ledsen att hästarna kommer i kläm. Det är sån som du som gör att hästarna kommer i kläm.
För några år sedan räddades 16 hästar från Agria som dömts ut. Alla fungerar bra idag med nya hem och nya ryttare. Jag tror att många fler hästar hade kunnat räddas.
Jag vill passa på att lyfta problemet med att sälja hästar. Det har skrivits mycket om köpare som har blivit lurade av hästförsäljare. Men det är många hästförsäljare som knappt vågar sälja häst längre idag. Det har blivit en tråkig utveckling där köpare köper en häst och fungerar inte hästen omedelbart som de vill, ska köpet hävas. Jag har alltid varit väldigt noga till vem jag säljer till då jag är av den åsikten att man ska passa sig vem man säljer till. Men ibland är det svårt att bedöma då en del framställer sig mer kunniga än vad de egentligen är. Många vill ha denna fantastiska häst men inser inte att de kanske inte kan köra en Ferrari utan ska ha en Volvo. En annan grej som stör mig är att ingen vill stå för sina egna misstag. Utan det ska skyllas på säljaren, hästen, tränaren, sadeln, o.s.v. Det här fallet är ett klassiskt fall av häst som hamnat hos fel ryttare. Istället för att köparen säger till sig själv, jag gjorde ett fel köp.Nej, då ska det letas efter fel på hästen och beskylla säljaren. Jag säger inte att det visst finns oseriösa hästsäljare. Men jag tror att det finns lika mycket köpare som det är ”fel” på och inte hästarna. Och tyvärr är det hästarna som får lida och till och med sätta livet till. Det finns fall där köpare hellre avlivar hästen än att ”tappa ansiktet” Någonting måste ändras för hästarnas skull.
Biljana Kullberg

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.