Gjorde embryotransfer – fick hem livsfarligt sto
När Tove Håkansson gjorde en embryotransfer med sin fina tävlingshäst anade hon inte att hon skulle få hem ett folkilsket och livsfarligt mottagarsto till gården. När hon kontaktar kliniken vill de inte ta något ansvar för stoet.
Häromdagen föddes ett fint och friskt hingstföl, Conthargos-Diarado undan Chiara SN, hemma hos Tove Håkansson (bland annat ägare till Zacramento som tävlas av Peder Fredricson). Men detta är inte någon solskenshistoria. Redan när Tove fick hem mottagarstoet till gården, innan fölningen, började problemen.
– Det visade sig snart att hon inte varit så mycket hanterad och framförallt var hon mycket aggressiv. Det gick inte att ha henne på box, så jag satte ut henne på lösdrift.
Läs svaret från Højelse Hesteklinik:
Tove fick livsfarligt sto – kliniken svarar på kritiken > > >
Tove har knappt kunnat röra stoet.
– Det är förknippat med livsfara att försöka fånga henne. Jag har aldrig varit i närheten av en sådan här häst. I början försökte jag bli kompis med henne, gå fram i hagen och klappa och ge godis. Då högg hon mig i ansiktet.
Har du någon aning om varför hon är så här?
– Jag kan inte säga vad som är fel. Jag kan tänka mig att den inte är så hanterad, men den måste också ha varit med om någonting för att få det här beteendet. Hästar är ju inte rovdjur.
Inför fölningen var Tove mycket orolig.
– Hur skulle det gå? Vad skulle vi göra om det var felläge? När skulle hon föla? Tanken på att gå fram och kolla mjölken var skrattretande. Och att ta in henne inför fölning kunde jag glömma.
När Tove såg hur stoet var kontaktade hon direkt Højelse Hesteklinik, som genomfört embryotransfern och tillhandahållit surrogatstoet, för att de skulle ta hem hästen. Hon ville också få veta mer om henne. Om hon varit så här tidigare och hur hennes tidigare dräktigheter och fölningar varit.
– De har inte kunnat svara på något och de har endast erbjudit sig att ta hem henne fram till fölningen – mot en kostnad. Man kan säga att de lyser med sin frånvaro i det här. Verkligen slappt och ansvarslöst.
– Jag tyckte det var så bra att de tillhandahöll sto, men med facit i hand hade jag hellre ordnat ett själv.
Vad kan du göra åt den här situationen?
– Det råder ganska många bud om det. Många tycker att man ska låta dem vara och avskilja så tidigt som möjligt. Andra tycker att man ska avskilja direkt och hitta en ny mamma. Det händer ju att mammor förlorar sina föl och kan ta över någon annans. Men det är ju också en risk att försöka föra samman fölet med en ny mamma.
Har du hört om andra råkat ut för något liknande?
– Det är några som skriver i kommentarerna på mitt Facebookinlägg att ofta är surrogatmammorna så här. Det verkar förvånande nog vara mer vanligt än jag trodde.
– Nu har det regnat hela natten, i normala fall tar man in ston med föl vid ihållande dålig väderlek, men jag vågar inte. Så nu har de fått gå där ute i regnet. Jag var ute nu på morgonen och skulle titta till dem. Jag ville se hur fölet mådde. Efter en liten stund kommer de joggandes. Märren stryker öronen när hon märker att fölet är på väg mot mig. Hon anfaller och jag har en käpp med mig som jag bokstavligen får slåss med för att försvara mig. Jag är så himla besviken och ledsen över detta. Ska mitt fina föl bli som sin fostermamma?
– Hästen är helt livsfarlig. Här står jag med en galen häst och ett fint föl som ska bli förstört. Och är 100.000 kronor fattigare.
fakta
FAKTA Embryotransfer
Målet med embryotransfer är att flytta ett sju till åtta dagar gammalt embryo från ett givarsto till ett mottagarsto. I grunden bygger tekniken på att givarrstoet blir dräktigt precis som vid en vanlig betäckning, men sju till åtta dagar efter ägglossningen spolas embryot ur från livmodern och överförs till mottagarstoet. Inför betäckningen behöver givare och mottagare synkroniseras för att ligga i samma fas i sina brunstcykler. Embryotransfer är inte riktigt samma teknik som IVF (”provrörsbefruktning”) där obefruktade äggceller tas ut från en givare och att själva befruktningen sker i labb. Detta görs idag inte på häst i Sverige.
Vid brunst växer en eller flera äggblåsor (folliklar) till i äggstockarna. Vid brunstens slut sker ägglossningen (ovulationen) då en eller två äggblåsor spricker och äggen kommer ut till äggledaren. Befruktningen sker i äggledaren, och vid en lyckad befruktning vandrar det befruktade ägget ned mot livmodern där det kommer ut på den sjätte dagen efter ägglossningen. Embryot flyter sedan fritt i livmodern under ett par dagar, och det är då det är möjligt att spola ur för en embryotransfer.
Mottagarstoet, dvs stoet som ska bära det blivande embryotransferfölet, ska vara friskt, sunt och ha ett gott temperament. Hon behöver inte ha fått egna föl innan. Ofta passar varmblodiga travarston alldeles utmärkt som mottagarsto. Innan betäckingsäsongen startar genomgår de blivande mottagarstona en veterinärbesiktning. Brukligt är att ägaren till embryot sedan leasar det dräktiga mottagarstoet samt ansvarar för uppstallning och skötsel fram till februari-april året efter fölet är fött.
Att göra embryotransfer kostar ca 40 000 – 60 000 kr utöver de vanliga kostnader för seminering av sto. I detta ingår även en leasingkostnad av mottagarsto under ca 1,5 år. Mottagarstoet sköter man precis som sitt eget avelssto. Det finns försäkringar anpassade för mottagarsto och embryo.
För att bedriva verksamhet med ägg och embryon krävs tillstånd från Jordbruksverket. Uttagning och insättning av ägg och embryon får i Sverige endast ske utan kirurgiskt ingrepp.
Utförsel av embryon får endast ske från anläggning som är registrerad av Jordbruksverket för utförsel till EU för häst.
Källa: SWB
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.