Gonnelien Rothenberger vid ett betydligt gladare tillfälle, Sönke har just gjort en kanonritt i Aachen med Cosmo Foto: Kim C Lundin

Gonnelien Rothenberger: ”Erlenhof brann 1980 och vi förlorade hästarna”

På familjen Rothenbergers hemsida skriver Gonnelien Rothenberger om katastrofen som drabbade gården Erlenhof 1980 och hur de tog lärdomar med sig när stallet byggdes om.

Gonnelien Rothenberger är mamma till de tre tävlande barnan Rothenberger; Semmieke, Anneke och Sönke. Hon är också mästerskapsryttare som tagit medalj för Nederländerna tillsammans med maken Sven Rothenberger. Nu skriver Gonnelien Rothenberger om livet i efter deras förödande brand på gården Erlenhof. Bland annat skriver hon om katastrofen som drabbade gården Erlenhof 1980 och hur de tog lärdomar med sig när stallet byggdes om.

Saxat i urval från familjens hemsida:

Ofattbara dagar

Det regnar och stormar över vår gård, det verkar aldrig ta slut. Vi kan inte röra så mycket.

Varje dag hittar jag något ”nytt”, förkolnade kläder och utbildningsmaterial finns mellan bränt trä och stålbalkarna.

På påskdagen 1980 brann det gamla huvudstallet, hoppstallet. Tyvärr kunde vi då bara rädda en enda hopphäst, 25 föll offer för elden. Problemet med stallet var att hästarna inte hade några ytterdörrar till sina boxar, de kunde endast föras ut genom stallgången.

Vårt nya stall var byggt med kärlek. Alla boxar var 16 kvm med eget fönster och egen dörr ut. Det fanns branddörrar mellan olika sektioner. 1996 flyttade våra hästar in. Det var som en dröm och ett paradis, stora boxar och mycket träning för hästarna.

Våra pensionerade hästar och unghästarna hade stor glädje av de stora gräsmarkerna och gick i stora flockar. Vi tänkte också på våra hingstar, de njöt sin frihet i sina paddockar. Alla våra tävlingshästar hade både gräshagar och gruspaddockar tillgängliga.

Nu är vi tillbaka till början….

Vår hästars bästa är det vi alltid har för ögonen. Hur vi kan bygga upp och bygga om beror på många faktorer. Det kommer att ta tid innan våra hästar är tillbaka på vackra Erlenhof. Hästarna Luna och Cantatta är fortfarande i kritiskt läge men kämpar modigt vidare.  Håll era tummar för dem.

Trots allt tackar jag Gud att inget hände med våra barn och deras partners och att vi som familj inte drabbats värre.”

Efter branden – nu håller Sönke Rothenberger clinic i Sverige

Efter branden: Rothenberger berättar om kaos och tacksamhet

Hästarna som dog i storbranden – svensk ponny bland de förolyckade

Fem hästar dog i branden hos dressyrfamiljen Rothenberger

 

Storbrand hos VM-medaljören inatt – flera hästar döda

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.