Bjarke Laustsen, Andrea Barth, Patrik Kittel. Foto Kim C Lundin, Fredrik Jonsving

Granskande artikel ifrågasätter samarbete med dömd dressyrprofil

Sydsvenskan och HD fortsätter idag sin granskning av hästbranschen och publicerar en artikel där man ifrågasätter att dressyrryttare och Svenska Ridsportförbundet samarbetar med hästhandlaren och dressyrprofilen Bjarke Laustsen. Han har dömts att betala tillbaka pengar till hästköpare som hittat dolda fel på hästar.

I somras skrev Sydsvenskan och HD om dressyrtränaren och hästhandlaren Bjarke Laustsen på Gunnarlunda utanför Helsingborg i en granskande artikel där man berättade om flera missnöjda hästköpare. De hade trott att de hittat drömhästen men istället upptäcktes dolda skador på hästar som de köpt av honom. Bjarke har dömts att betala eller gjort upp om förlikning, men anser inte att han har gjort något fel. I artikeln i somras sa han:
– Jag har verkligen sålt topp-, topp- topphästar till de här flickorna för småpengar. De har inte kunnat hantera dem. De har blivit erbjudna att få pengarna tillbaka. Men det har inte velat. De har velat dubbla eller trippla pengarna. Och det är inte rätt och rimligt.

I dagens artikel ifrågasätter Sydsvenskan och HD samarbetet mellan Bjarke Laustsen och Svenska Ridsportförbundet samt de svenska dressyrryttare som på något sätt har gjort affärer eller samarbetat med honom. Det gäller Johanna Due Boje som tränar på Bjarke Laustsens anläggning och framförallt Patrik Kittel, som man i artikeln menar har fått provision på försäljningar som han har förmedlat åt Bjarke.

– Jag har inte fått provision som de säger. Det stämmer inte. Jag fick en del i hästen för träning och försäljning. Jag var öppen och ärlig mot min kund och sa detta när hon köpte hästen, så det var hon införstådd med, kommenterar Patrik Kittel artikeln.

I Sydsvenskan och HD säger han också:
– Jag har sålt ett par hästar åt Gunnarlunda. Det har inte varit några problem från vårt håll, det har varit väldigt korrekta affärer som jag har gjort med honom.

Det var tänkt att Gunnarlundas anställda ryttare Jacob Nørby Sørensen skulle rida på Patrik Kittels Tour. Detta ställdes dock in då hästen fick en hovböld.
Jacob är också uttagen till dressyrens A-lagstrupp av Svenska Ridsportförbundet och artikelförfattarna ifrågasätter hans medverkan där såväl som på clinicen.

Något förvånande vill inte Svenska Ridsportförbundet ställa upp på en intervju med Sydsvenskan och HD. Istället svarar verksamhetschefen Andrea Barth via e-post bland annat på frågan om hästägare som agerar oseriöst vid affärer är förenligt att vara representerad i landslaget:
”Självklart ser vi allvarligt på oseriösa affärer. Vi kan inte hålla ryttare ansvariga för arbetsgivares eller hästägares enskilda affärer.”

Patrik Kittel anser inte att hästägarnas affärer ska vara avgörande för vilka som deltar i hans clinics.
– Det är alltid sorgligt när folk bråkar, men det är inget jag är inblandad i och därför kan jag inte ta ställning till det, säger Patrik Kittel i Sydsvenskan och HD:s artikel.

Läs hela artikeln (låst) i sin helhet här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.