Foto Ivana Cajina

Granskning av hästhandlare: Ridskolorna deras storkunder

Av flera skäl är ridskolorna storkunder hos de hästhandlare som gång på gång hamnar i tvister och hotas av stora vitesbelopp.

Idag skriver HD-Sydsvenskan om hästhandlarna som saknar tillstånd och hotas av höga vitesbelopp – men där Sveriges ridskolor är storkunder.
Skälen är enkla – hästhandlarna erbjuder bytesrätt och har priser som ridskolorna klarar av. Idag är det stor brist på hästar som passar på ridskolorna och affärerna blir ofta pressade. Att köpa svenskfödda hästar är uteslutet när man har en budget på kanske 50-100.000 kronor.

– Säg att du ska köpa en ny bil och hittar en jättefin grå Passat på Blocket. Säljaren säger: ”Sätt in 120 000 på min swish så får du bilen i nästa vecka”. Skulle någon göra det? Absolut inte. Men med hästar är tänket annorlunda och jag vet inte varför, säger juristen Carina Alfvén, som intervjuas i dagens reportage.

Reportaget tar upp hästhandlarna Jenni Sunnanväder och Alexandra Ferm som är två av de som har saknat tillstånd och hotats av höga vitesbelopp.
– När man köper av en handlare är det lätt att känna ”vi tar den, vi tar den” för vi har ju bytesrätten. Sedan får man hem den och då kanske den där magkänslan om att något var fel bekräftas, och då ska man byta. Då är man inte så intressant för handlaren längre, för det blir ju inte nya friska pengar in, säger Åsa Lannefors på Helsingborgs Ridskola som är en av de som köpt hästar av dem.

Anna Hanell från Kungsbacka ridklubb köpte hästen Otto, som HD-Sydsvenskan skrev om i gårdagens reportage. Hon tar upp problemet med att det nästan inte föds upp några ridskolehästar i Sverige, utan uppfödningen är inriktad på tävlingshästar med för mycket nerv för ridskolorna.
– Vi vill ha lagom hästar. Det är väldigt få uppfödare, särskilt i Sverige, som satsar på den nischen. Jag vet att polisen har lite av samma problem. De behöver också den här stabila, kloka hästen som gör sitt jobb, men varken mer eller mindre, säger Anna Hannell.

Här kan du läsa hela artikeln hos HD-Sydsvenskan (låst) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.