Bernard Fonk Belgien Reining

Gren kickas ut ur ridsportens internationella organisation

Oenighet om bland annat åldersgräns för hästarna och antidopingpolicyn gör att FEI och reiningens organisation inte kan komma överens.

Redan för två år sedan föreslog FEI:s styrelse att man skulle släppa reiningen, men då röstade flera medlemsorganisationer emot beslutet vid generalförsamlingen i Moskva.
Det visade sig dock att FEI och reiningens stora organisation NRHA hade svårt att komma överens och det förslag till avtal som gjordes har inte skrivits på.
Konflikterna handlar framförallt om FEI:s krav på lägsta ålder för hästarna vid tävlingar och antidopingpolicyn.

Reiningen har bara tillhört FEI i 20 års tid och till skillnad från de andra sporterna har man hela tiden behövt ha ett avtal med de stora amerikanska organisationerna NRHA, National Reining Horse Association och AQHA, American Quarter Horse Association.

Efter generalförsamlingen 2019 har NRHA vägrat erkänna FEI som världsauktoritet för alla internationella tävlingar för hästar sju år och äldre och inte underkastat sig FEI:s krav på att kontrollera alla tävlingar med tävlande från flera länder och inkludera dem i FEI-kalendern med det reglemente som det innebär.

Nu föreslår FEI inför kommande generalförsamling 14-17 november att reiningen helt ska försvinna som FEI-gren.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.